Google+ Followers

Like page FB : https://www.facebook.com/MummyMean.DaddyRie.Shine

Follow blog : click button follow di blog Vitamin Bite

Friday, June 13, 2014

Hari Pay Day Shaklee

Assalamulaikum wbt...

Seperti yang dijanjikan oleh syarikat Shaklee Corporation hari ini ialah hari pay day kepada semua ahli-ahli nya yang berada di seluruh dunia...

Alhamdulillah... I`m one of them..Yang bertuah... Tuah tak tuah tak pasti lah tapi saya rasa gembira... Senyum sampai ke telinga hari ini... N most of the time bila pay day Shaklee saya akan happy sepanjang hari...

Kenapa saya happy melampau? Saya amat tunggu-tunggu Shaklee pay day... Wal hal saya ada gaji hakiki yang lebih besar dari bonus Shaklee ini.... Bonus Shaklee saya baru 3 angka berbanding gaji hakiki saya yang 4 angka itu... Tapi saya amat ternanti-nanti kan tarikh keramat iaitu di tengah bulan setiap pada setiap bulan...

Kenapa? Sebab :

1) Hari pay day Shaklee adalah hari di mana saya boleh nilai di mana diri saya berbanding rakan-rakan yang lain... Adakah sales saya macam tu jer atau meningkat dari bulan ke bulan? Itu dari segi tanggungjawab saya kepada diri saya sendiri dan kelauarga... Jika usaha saya pada bulan itu lebih jadi saya akan dapat lebih... Kerana Shaklee tidak mengira pangkat... Kerja harus kerja... Even yang dah cukup 5 angka sebulan masih rasa belum mencukupi untuk beliau dan keluarga apatah saya yang 3 angka ini... They have a huge ambitious... Same goes to me... Saya tidak mampu untuk bekerja sehingga umur 56 tahun sedangkan di usia muda begini saya mempunyai pilihan... Pilihan hanyalah di tangan saya sendiri... Tiada siapa mampu mengubahnya kecuali Allah SWT...

2) Saya boleh shopping di hari pay day Shaklee... Kerana gaji hakiki saya hanyalah untuk membayar hutang-hutang yang ada... Kereta, bayar rumah, keperluan rumah, makan harian (walaupun suami banyak membantu, tapi saya harus faham kerana suami juga usahawan... Hari gaji hakiki itulah yang saya peruntukkan... Saya harus bertahan selama 30 hari berikutnya untuk mendapat gaji lagi... dan bayar hutang lagi... Rata-rata rakyat Malaysia akan membayar hutang selama mana mereka masih hidup... Mengikut sumber yang boleh dipercayai...

3) Saya boleh saving sedikit dari hasil gaji Shaklee itu...

4) Saya boleh beli barang dan restock item yang customer selalu minta...

Buat masa ini hanya 4 sebab priority yang saya nak share dengan anda sekalian... Semoga apa yang saya buat dapat manfaat dengan orang lain... Niat untuk membantu orang yang memerlukan lebih penting dari segalanya... Juga niat kerana Allah SWT... Amin...

Semoga kita dicucuri rahmat dari Allah Swt jua...

Apakah push factor saya? Sila klik link ini..

Saya juga membuat penghantaran ke Brunei, Indonesia dan Singapore...
Caj penghantaran adalah mengikut terma yang ditetapkan...
I`m happy to receive more members from other countries...
Please contact me 6017-40999 56


Wednesday, June 11, 2014

Ibu Mengandung HB Rendah Patut Makan Apa?

Assalamualaikum wbt...

Since ramai yang tanya nak ambik apa semasa hamil ni, so saya nak bagi tips sikit pada bakal-bakal ibu di luar sana... Bagi yang ada mengalami masalah HB rendah, badan lesu, tidak bermaya anda boleh mencuba Vita Lea dari Shaklee... Mutivitamin pertama dicipta di dunia oleh Dr. Shaklee Forest...

Apakah khasiat Vita Lea? Boleh baca di SINI

Okey, jom kita terus ke testimoni kenapa Vita Lea jadi pilihan ramai...









Saya juga membuat penghantaran ke Brunei, Indonesia dan Singapore...
Caj penghantaran adalah mengikut terma yang ditetapkan...
I`m happy to receive more members from other countries...
Please contact me 6017-40999 56

Apakah Kebaikan Vita Lea Shaklee

Assalamualaikum wbt...


Kebaikan Multivitamin Vita-Lea Shaklee
Multivitamin terbaik Vita-Lea Shaklee juga menggunakan Sistem Penyerapan Bioaktif berpaten eksklusif utk Shaklee, utk meningkatkan penyerapan asid folik iaitu nutrien penting utk kesihatan keseluruhan sel.

Vita-Lea Shaklee menjalani 349 ujian kualiti yg paling ketat utk menjamin keaslian & keberkesanan produk.


Siapa yg memerlukan Vita-Lea Shaklee?
~ Secara umumnya, ia utk semua orang dewasa yg pentingkan kesihatan optimum. Lebih-lebih lagi kepada penggemar makanan segera, suka makan di luar, & yg makan ikut selera – bukan ikut gizi seimbang.

~ Mengandungi Beta Carotene yg membantu mengekalkan pertumbuhan badan, mengawal masalah penglihatan & membantu pembentukan tisu badan.

~ Diformulasi dengan Iron yg penting utk pembentukan sel darah merah di dalam badan.

~ Ibu mengandung yg selalu kena anemia. Tak perlu susah payah makan kerang atau organ dalaman lain. Zat besi perlu utk pembentukan sel darah merah buat janin/ bayi di dalam kandungan.

~ Ibu menyusu, terutama yg bayinya dah berumur 6 bulan ke atas. Kajian mendapati kandungan zat besi di dalam susu ibu akan berkurangan selepas 6 bulan. Sebab itu ibu-ibu digalakkan memberi ikan bilis dalam makanan pejal pertama si manja. Dengan pengambilan Vita-Lea, In sha Allah kandungan zat besi di dalam susu ibu dapat dikekalkan pada paras yg selamat. Sebab itu kami mencadangkan Vita-Lea di dalam Set Penyusuan Shaklee kami.

~ Cegah penyakit tiroid atau beguk. Penyakit beguk ni disebabkan oleh kekurangan iodin dalam badan pesakit. Sebiji vita-lea mengandungi 75 mcg Iodine (as potassium iodide and sea kelp). Jika anda sedang menghidapi, atau diserang beguk, ambil 2 biji Vita-Lea sehari utk memperolehi sumber 150 mcg Iodine. Ya, In sha Allah.

~ Vita-lea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yng licin, rambut yg kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid @ beguk (penyakit tiroid ini terjadi kebiasaanya kerana kekurangan iodin & ini terdapat di dalam vitalea. Selain itu juga, ia adalah antara supplement terpenting utk diet atau slim yg mana kalau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu & menjadikan kulit sentiasa tegang.

~ Ibu-ibu yg mengandung & menyusukan anak sangat digalakkan mengamalkan pemgambilan vitalea kerana kepentingan zat & vitamin serta keperluan zat besi oleh si ibu & ianya juga penting utk tumbesaran anak.

~Mengapa ada sesetengah ibu yg mengandung mahupun yg menyusukan anak mudah rasa pitam atau pening kepala? Hakikatnya ibu-ibu kekurangan zat besi @ iron dalam pengambilan diet harian mereka.

~Iron/zat besi banyak terdapt dalam makanan laut seperti kerang, tiram namun terdapat banyak sebab mengapa ibu mengandung tidak boleh terlalu banyak makan makanan laut kerana:
* Ada sesetengah ibu alah dengan makanan laut.
Perairan / laut yg telah tercemar.
* Tidak bersih ketika mencuci atau membersihkannya.
Selain itu, ianya bukan mudah utk didapati & harga yg tidak menentu.


Siapa Memerlukan Multivitamin

~ Individu dewasa yang mementingkan kesihatan & kecergasan tubuh jangka panjang.
~ Individu yg tidak lengkap diet hariannya.
~ Individu yg ingin meningkatkan sistem imun.
~ Remaja yg sedang membesar.
~ Wanita yg mementingkan kesejahteran kesihatan mereka.
~ Lelaki - semua peringkat umur dewasa lelaki.
~ Individu yg menopous.
~ Wanita yg baru bersalin.


Perbezaan Vita Lea Shaklee


Cara makan Vita Lea - 1 biji selepas sarapan pagi dan 1 biji selepas minum petang / dinner

Berikut adalah jadual pengambilan Vitamin Shaklee... Walaubagaimanapun sila consult Shaklee Independent Distributor anda untuk maklumat lanjut...




Saya juga membuat penghantaran ke Brunei, Indonesia dan Singapore...
Caj penghantaran adalah mengikut terma yang ditetapkan...
I`m happy to receive more members from other countries...
Please contact me 6017-40999 56

Apakah Vita Lea

Assalamualaikum wbt...

Apakah itu Vita Lea?

Ianya dikatakn KILLER PRODUCT OF SHAKLEE kerana ianya adalah multivitamin beserta iron yg sangat penting utk pembentukan darah & sel.  Ia seumpama, 2 biji Vitalea bersamaan 40 jenis hidangan lauk. Bermakna, utk mendapatkan zat yg sama banyak dalam 2 biji vitalea ianya samalah dengan 40 hidangan jenis lauk. Hebat kan??

Ada sesetengah kajian mengatakan bahawa pengambilan multivitamin sahaja sudah mencukupi bagi mereka yg sihat & yg menjaga pemakanan seimbang.  Asasnya semua masalah kesihatan memerlukan vitalea.  Ini kerana di dalamnya mengandungi 12 vitamin & 7 galian utama yg banyak membantu dalam kestabilan sistem tubuh badan manusia.











sila baca testimoni Vita Lea D sini ---->>> SINI



Saya juga membuat penghantaran ke Brunei, Indonesia dan Singapore...
Caj penghantaran adalah mengikut terma yang ditetapkan...
I`m happy to receive more members from other countries...
Please contact me 6017-40999 56


Tuesday, June 10, 2014

Apakah Paraben dan Bahaya nya

Bahaya Paraben- Berhati-hati dalam membeli!


Saya baru dapat tahu Obimin terdapat Paraben... Oh... kasihani lah bakal-bakal ibu yang ambik Obimin ni... Obimin juga adalah vitamin sintetik... Penyerapan yang sangat lambat dan mempunyai perwarna... 

Bagi ibu-ibu hamil digalakkan ambik Vitalea dari Shaklee... Vitamin Shaklee adalah semulajadi dan halal... Boleh klik di sini ---->>> SINI

BAHAYA PARABEN! 


Paraben adalah pengawet yang digunakan dalam kosmetik bagi memelihara kosmetik tersebut dari mudah rosak dan tercemar. 

Paraben digunakan dalam kosmetik seperti shampoo, ubat gigi, makeup, moiturizers/pelembab muka, deodorants, shaving cream, produk bibir/lipstick dan juga dalam makanan serta produk pharmaceuticals. 

Paraben boleh ditemui sebagai methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isopropylparaben dan isobutylparaben yang terdapat dalam banyak alat solek/kosmetik.

Pada tahun 2004, satu kajian yang diterbitkan dalam 'Journal of Applied Toxicology' mendapati penemuannya di mana 18 dari 20 sample tisu tumor payudara manusia yang mengidap kanser payudara mengandungi paraben.

Ini adalah kerana paraben mengandungi estrogen-like properties dan seperti yang diketahui estrogen memainkan peranan penting dalam pembentukan kanser payudara.

Mengikut The American Cancer Society, kajian ini tidak menunjukkan paraben penyebab atau menyebabkan perkembangan kanser. Ia hanya menunjukkan bahawa paraben ada di situ.

Paraben bertindak dengan menyerupai hormone estrogen yang memainkan peranan penting dalam pembentukan sel kanser payudara.

Walau apa pun penemuan kajian, dengan maklumat yang ada kita perlu berhati-hati di dalam menggunakan apa jua produk. Bacalah dulu kandungan produk tersebut supaya kita selamat menggunakannya.

Apa yang boleh anda lakukan?

Tidak mudah untuk mencari produk kosmetik yang benar-benar selamat daripada bahan kimia berbahaya. Sikap pengeluar produk kosmetik yang lebih mementingkan keuntungan membuatkan pengguna akan selamanya terdedah kepada bahan yang berisiko kepada kesihatan mereka.

Oleh itu, anda selaku pengguna harus mengambil beberapa langkah bijak untuk melindungi diri anda.

Saya juga membuat penghantaran ke Brunei, Indonesia dan Singapore...
Caj penghantaran adalah mengikut terma yang ditetapkan...
I`m happy to receive more members from other countries...
Please contact me 6017-40999 56

Saturday, June 7, 2014

Cara Tingkatkan Bilangan Air Mani

Asslamualaikum wbt...



Bilangan air mani yang sedikit bukanlah faktor kepada ketidaksuburan... Namun jika ianya terlalu sedikit boleh juga menyebabkan kebarangkalian untuk 'melekat' pada ovum wanita... Setiap lelaki normal menghasilkan berjuta-juta sel air mani dan ditugaskan untuk mencari telur wanita untuk disenyawakan...



walaupun kurangnya air mani tidak bermakna lelaki itu tidak subur... kajian di atas menunjukkan faktor ketidaksuburan bagi pasangan lelaki dan wanita.


Masalah ketidaksuburan boleh dibantu dengan Vitamin E Shaklee..




Vitamin E Shaklee dikenali juga sebagai Vitamin Cinta...



air mani yang mengandungi sperma menuju ke arah ovum




Jika bilangan air mani yang sedikit yang dirisaukan anda boleh mencuba CoQ10 Health Plus ini...


Sebab mengapa perlukan q10 di dalam badan

Tingkatkan Kesuburan Dengan CoQ10 Shaklee

Assalamualaikum wbt...

Ramai pasangan yang mempunyai masalah mendapat cahaya mata... Banyak faktor yang membuatkan pasangan itu sukar mendapat cahaya mata...



gambar menunjukkan kegagalan fungsi sperma dalam air mani yang disebabkan banyak faktor



dari Doktor Gynae yang sangat berpengalaman.




Shaklee menyediakan set kesuburan khas buat suami dan isteri...
Antara produk yang boleh membantu ialah Alfalfa, GLA Complex, Zinc dan Vita E.

Selain itu terdapat juga pilihan untuk menambah CoQ10..

Diyakini CoQ10 mampu meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita.





Coq10 yang mempunyai pelbagai manfaat lain.



Kebaikan Coq10 Health Plus




Saya juga membuat penghantaran ke Brunei, Indonesia dan Singapore...
Caj penghantaran adalah mengikut terma yang ditetapkan...
I`m happy to receive more members from other countries...
Please contact me 6017-40999 56

Cara Tingkatkan Bilangan Sperma

Assalamualaikum wbt...

Mungkin ada di kalangan adik, suami kita yang pernah mengalami simptom kekurangan bilangan sperma... Sperma ni tak boleh hidup lama di dalam saluran wanita jadi ada tak cara untuk meningkatkan kadar bilangan sperma serta kelajuan sperma tersebut?

Jawapannya Ada...

sperma sihat diperlukan untuk proses pengovulan

Memeperkenalkan CoQ10....




Kesan CoQ10 pada kesuburan lelaki juga telah dibuat kajian. Satu kajian Iran telah diterbitkan dalam edisi 2009 "The Journal of Urology" dan mengkaji kesan 300mg dos harian  CoQ10 kepada lelaki yang mempunyai masalah kemandulan. Selepas enam bulan diberi suplemen CoQ10, penyelidik membuat kesimpulan bahawa terdapat peningkatan yang ketara dalam kedua-dua pergerakan dan kepadatan sel-sel sperma.

Satu kajian Itali telah diterbitkan dalam edisi 2009 "Fertility and Sterility". Melalui penenelitian,  setelah diberi 200mg dos harian CoQ10 kepada lelaki yang mempunyai masalah kesuburan untuk sekurang-kurangnya tiga tahun, para penyelidik mendapati bahawa selepas enam bulan, kandungan air mani dan sel-sel sperma telah meningkat. Selain itu, pergerakan sel-sel sperma didapati meningkat, terutamanya mereka yang mempunyai kandungan CoQ10 yang rendah pada awalnya.



 

 

Bagaimana Coenzyme Q10 Meningkatkan Keaktifan Sperma

Researchers say coenzyme Q10 is known to be active in the testes and is an antioxidant that plays an important role in forming the membranes and other structures within cells by fighting the effects of oxidative stress.

In the study, published in the January issue of Fertility & Sterility, researchers looked at the effects of daily oral supplementation with 200 mg of coenzyme Q10 in 22 infertile men with low sperm motility.

At the start of the study, researchers found the men had lower-than-normal levels of coenzyme Q10 in their seminal fluid. After six months of supplementation with the antioxidant, the men experienced a significant increase in these levels.

In addition, researchers also found a significant increase in sperm motility, and this increase was linked to the rise in coenzyme Q10 levels.

Researchers say that if further studies confirm these results, supplementation with coenzyme Q10 may help in the treatment of male infertility caused by sperm motility problems.


laju bagai halilintar.... sperma dilindungi 


Friday, June 6, 2014

Aduh Pedih Ulu Hati

Assalamualaikum wbt...


Sakit pedih ulu hati? Bagaimana nak atasinya?
Sebelum tu meh kita baca dulu pengalaman pengguna yang sudah sembuh dari penyakit peduh ulu hati...






Setelah baca pengalaman mereka di atas, ESP adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah pedih ulu hati. 


ESP
850g
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM150
Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa!

BAGAIMANA ESP BERTINDAK?

ESP merupakan sumber protein daripada kacang soya yang merupakan sejenis tumbuhan yang bersifat alkali dan dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Dengan pengambilan ESP, asid di dalam perut yang menjadi penyebab pedih ulu hati akan dineutralkan.

Jom ketahui lebih lanjut tentang pedih ulu hati ini.

APA ITU PEDIH ULU HATI?

Pedih ulu hati ialah rasa panas dan pedih seperti terbakar (heart burn) yang biasanya dirasakan pada bahagian bawah tekak sehingga ke bahagian bawah tulang dada. Jika anda mengalami simptom seperti yang dinyatakan, anda mungkin mengalami sakit pedih ulu hati. 


APAKAH PUNCA SAKIT PEDIH ULU HATI?

Masalah pedih ulu hati Ini berlaku bila asid dalam perut naik ke bahagian esofagus. Asid ini boleh naik hingga ke tekak atau mulut dan meninggalkan rasa masam dan pahit. Bagi wanita hamil, peningkatan hormon progesteron semasa hamil melonggarkan otot-otot lembut dalam uterus (rahim). Pakar percaya bahawa hormon ini melonggarkan injap yang mengasingkan esofagus daripada perut. Ini menyebabkan asid gastrik dapat melonjak naik ke atas melalui paip tersebut dan menyebabkan rasa terbakar.


SIAPA YANG BERISIKO MENGALAMI PEDIH ULU HATI?
  • Wanita Hamil

Kebiasaannya, wanita hamil lebih mudah mengalaminya. Bila kandungan semakin besar, saiz bayi yang makin besar akan tolak usus dan perut anda ke atas. Sebab itulah proses pembuangan jadi lebih lambat dan memaksa asid dalam perut naik ke dalam esofagus. Jangan risau, sakit pedih ulu hati di kalangan wanita hamil adalah perkara biasa dan tidak membahayakan ibu dan bayi tetapi ibu mungkin rasa kurang selesa dengan keadaan tersebut.
  • Individu yang skip waktu makan/ sedang berpuasa

Pedih ulu hati juga mungkin dialami oleh individu yang sedang berpuasa. Kebiasaannya, badan kita akan mengeluarkan jus untuk penghadaman (berasid) bila kita makan tetapi apabila kita berpuasa, otak kita dah salah faham. Sebaik sahaja kita terbayangkan makanan atau pun terbau makanan, badan secara automatik akan ingat “Oh! Makanan mesti dah sampai”. Jadi, badan akan hasilkan asid untuk persediaan pencernaan makanan. Sebab itulah, sakit pedih ulu hati dan gastrik juga salah satu punca yang akan tingkatkan risiko pedih ulu hati.

CARA UNTUK ELAKKAN MASALAH PEDIH ULU HATI

  • Elakkan makanan dan minuman yang boleh membuatkannya bertambah teruk. Ini termasuklah makanan yangberlemak atau berempah, coklat, buah-buahan sitrus atau jusnya, alkohol dan kopi. Elakkan juga daripada minum semasa makan.
  • Minuman bersusu boleh membantu melegakan pedih ulu hati. Jika susu penuh krim membuatkan simptom-simptom anda semakin buruk, bertukarlah kepada susu rendah lemak atau susu skim.
  • Makan sedikit tetapi kerap. Ini dapat mengelakkan asid daripada terkumpul dalam perut anda kerana makanan akan meneutralkan asid perut.
  • Jika anda merokok, cubalah berhenti. Merokok melonggarkan injap di antara perut dan esofagus dan membuatkan reflaks asid lebih berkemungkinan berlaku. Merokok juga membahayakan bayi dalam kandungan anda.
  • Duduk atau berdiri tegak, terutamanya semasa dan sejurus selepas makan. Duduk dengan tegak dan jangan membongkok. Elakkan pakaian yang ketat di sekeliling perut dan jangan baring sekurang-kurangnya satu jam selepas makan.
  • Jika pedih ulu hati lebih teruk pada waktu malam, cuba jangan makan apa-apa dalam tempoh tiga jam sebelum anda masuk tidur.
  • Tidur dalam posisi separa duduk. Gunakan banyak bantal atau tinggikan kepala katil anda dengan menggunakan buku-buku atau papan. Graviti akan membantu mengekalkan asid perut di tempat yang sepatutnya dan membantu dalam pencernaan.
  • Pastikan sebarang ubat-ubatan yang anda ambil untuk masalah lain tidak menyebabkan pedih ulu hati menjadi lebih teruk. Ini termasuk ubat anti kemurungan dan anti keradangan tanpa steroid.

Cara mengurangkan Kolestrol Dalam Badan

Assalamualaikum wbt...

Anda pernah dengar kolestrol sebelum ni kan? Mesti pernah kan... Ramai yang tau pasal kolestrol dan sejauh mana bahayanya kolestrol pada diri seseorang tu... Nak-nak lagi sekarang nak dekat puasa kan... Mesti ada yang borong sakan masa time nak bukak puasa tue... Masa membeli tak ingat dunia... Macam-macam dibelinya... Sudahnya bila dapat berbuka terus pengsan... Solat Terawih entah ke mana... Dah rugi kat situ... Itu belum kira kolestrol yang masuk ke dalam perut... Saper nak tanggung tue... 

                                  ----------------------------------------------------------------

Okey, meh baca fakta sikit pasal kolestrol....

Jangan ingat orang yang berbadan gemuk sahaja ada kolestrol, orang kurus pun ada juga kolestrol tau..

kolestrol boleh mengakibatkan sakit jantung iaitu penyakit no. 1 di Malaysia selain Kanser Payudara

Apa itu kolesterol

Kolesterol ialah satu bahan yang lekit, seakan-akan lemak yang terdapat di dalam darah anda dan disetiap sel dalam badan anda. la penting untuk kesihatan anda kerana ianya diperlukan oleh badan anda untuk membuat tisu dan hormon yang tertentu. Bagaimanapun, sekiranya paras kolesterol dalam darah anda terlalu tinggi kemungkinan anda menghadapi risiko dan penyakitJantung.
Adakah kolesterol mempunyai bermacam-macam jenis?





Ya, ada beberapa Jenis kolesterol tetapi yang paling biasa
dikenali ialah:

1. Low-density lipoprotein atau kolesterol LDL (Lipoprotein berketumpatan rendah atau kolesterol LKR)

Kolesterol LDL yang berlebihan akan menambahkan kolesterol dalam arteri anda dan kemungkinan menyebabkan penyakit jantung. Lebih tinggi paras LDL, lebih tinggi risiko anda untuk mendapat penyakit jantung. Itulah sebabnya kolesterol LDL sering kali dipanggil "kolesterol Jahat".


2. High-density lipoprotein atau kolesterol HDL (Lipoprotein berketumpatan tinggi atau kolesterol LKT)

Kolesterol HDLJuga dipanggil sebagai "kolesterol baik" kerana ia dipercayai menghapuskan kolesterol yang berlebihan daripada darah. Paras HDL yang tinggi seolah-olah melindungi daripada penyakit Jantung dan mengurangkan risiko penyakitJantung.

3. Trigliserida
Trigliserida ialah satu lagi jenis lemak di dalam aliran darah. Seseorang yang mempunyai paras trigliserida dalam darah yang tinggi berkemungkinan juga     mempunyai aras LDL yang tinggi atau paras HDL yang sangat rendah.

Apakah kolesterol tinggi ?

Definasi kolesterol tinggi boleh berubah bergantung kepada faktor-faktor risiko yang lain. Doktor anda adalah orang yang paling arif untuk menentukan apa yang dikira tinggi untukanda.

Penyataan Konsensus Malaysia mengenai Pengurusan , Hiperlipidemia (The Malaysian Consensus Statement on Manasement of Hyperlipidaemia) telah diwujudkan untuk membentuk satu garis panduan bagi mengesan dan merawat kolesterol tinggi dalam darah dikalangan orang dewasa. Mereka juga telah mendefinasikan paras kolesterol yang diingini.


Jadi, ada tak cara untuk menurunkan paras kolestrol di dalam badan?

Jawapannya : ada...










Phyto-col dijangka akan berada di Malaysia menjelang Jun 2014... Boleh dapatkannya dengan saya..



Saya juga membuat penghantaran ke Brunei, Indonesia dan Singapore...
Caj penghantaran adalah mengikut terma yang ditetapkan...
I`m happy to receive more members from other countries...
Please contact me 6017-40999 56


Apakah Punca Rezeki

Assalamualaikum wbt...


Thursday, June 5, 2014

Angin dalam badan dan cara megatasinya

Asslamualaikum wbt...

Angin dalam badan... Angin masuk badan... Badan berangin.... Maknanya satu je hhehe. Semua orang dah mungkin dah biasa dengan kes yang satu ni ni kan. Kalau dah badan berangin memang lesu jadinya. Nak-nak kalau melarat sampai sakit kepala. Yang ni term yang ada leh tukar jadi angin satu badan nak pulak kalau ada yang buat bising masa tengah pening tu....

Sebenarnya... Gas atau angin tu hadir dari dalam sistem penghadaman (perut, usus kecil dan usus besar) yang datangnya dari 2 sumber iaitu, udara yang disedut dan bakteria yang terdapat di dalam usus besar akibat gangguan daripada sesetengah bahan makanan yang tidak dapat di hadam dengan baik dalam badan kita. Gas yang terdapat dalam sistem penghadaman atau sistem gastrointestinal selalunya mengandungi gas yang tidak berbau seperti oksigen, nitrogen, karbon dioksida, hidrogen dan metana. Ia mengandungi 99% gas buangan dalam usus. Komponen kecil “flatus” atau gas yang keluar melalui dubur, boleh dikaitkan dengan bau yang tidak menyenangkan mungkin disebabkan gas yang mengandungi sulfur. Ia biasanya dilepaskan oleh bakteria yang sememangnya ada dalam usus besar.





Peppermint Ginger Plus Shaklee.

Ia merupakan kombinasi 4 herba dari Barat dan Timur  dan dihasilkan di bawah prosedur standart dengan melalui penggunaan teknologi sains terkini.

Secara klinikalnya ia sangat membantu dalam menangani masalah

1) Loya
2) Gastrik
3) Mabuk Laut/Darat
4) Sendawa 
5) Penghadaman
6) Kencing Tidak Lawas
7) Melegakan Period
8) Cirit Birit
9) Menyamankan Perut 

Apa manfaat utama gabungan 4 herba?

PUDINA 

1)  Melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang.  
2) Membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih ulu hati dan cirit-birit.
3) Melegakan kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul daripada rawatan kemoterapi.
4) Merangsang mengeluarkan peluh, oleh itu ia menyekat demam apabila seseorang itu dijangkiti selsema.
5) Perasaan sejuk dan menyegarkan daripada pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas dan tetap fokus.

HALIA

1) Masyarakat Cina telah menggunakan halia lebih daripada 2 ribu tahun .
2) Ia merangsang rembesan enzim Salvia untuk pencernaan makanan.
3) Ia melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual angin ketika mengandung dan selepas melahirkan anak ( semasa pantang) 
4) Satu kajian di United Kingdom menunjukkan bahawa halia mengahalang muntah selepas pembedahan pesakit wanita: penyelidik di Switzerland mendapati halia adalah berkesan sebagai remedi lain seperti merawat mabuk laut. Laporan penyelidikan awal telah merumuskan bahawa halia adalah berkesan dalam merawat /mencegah masalah kesakitan ketika dalam perjalanan / pengembaraan

POKOK ADAS (fennal)

1) Orang-orang Eropah mengambil biji adas selepas makan untuk menghilangkan kembung perut. Ia melegakan sakit perut, melegakan gejala flu. Ia juga dapat membantu dalam masalah alergi pada saluran usus.

CEKUR MANIS (anise)

1) Digunakan oleh orang-orang Mesir Purba. Ia melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk dan kahak.  
2) Meransang rembesan jus gastrik untuk pencernaan , menahan kulat yang menyebabkan penyakit kulit yang biasa, melegakan haba di musim panas dan lembap, memberi peredaran tenaga di dalam badan dan lembut pada perut.

Bagaimana nak makan?

Untuk membantu penghadaman : 3 biji selepas makan

Untuk mencuci usus dan perut : Larutkan 3 biji Peppermint Ginger dan 10 biji Alfalfa Shaklee di dalam air panas suam untuk diminum

Untuk merawat sakit atau masalah gastrik, nausea, batuk : 3-5 biji dilarutkan dalam air panas menjadi teh herba. ( Kawan-kawan boleh juga larutkan terus dalam air teh panas, jadilah Pepppermint Ginger Tea)

Untuk kelegaan tekak, batuk dan sendawa : Hisap 2 biji.

TIADA PERASA TIRUAN, PEWARNA atau BAHAN PENGAWET TAMBAHAN

Harga runcit bagi Peppermint Ginger Plus adalah RM45 (EM) atau RM48 (WM). Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa.



MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya Subang Jaya Shah Alam
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Popular Posts