Google+ Followers

Like page FB : https://www.facebook.com/MummyMean.DaddyRie.Shine

Follow blog : click button follow di blog Vitamin Bite

Wednesday, July 24, 2013

Tips Kurus Dengan Shaklee

 credit


Assalammualaikum...

Majlis Dah tak lama sangat dah...Almost 4 month or may be less than 4 months..Tapi badan ni masih lagi comel - comel gitu! (Nak cakap gemuk kang , memang tak sampai hati sangat - sangat sebab semua orang dah cakap saya tersangat - sangat la gemuk!Bila anda rendah, walaupun badan anda tak segemuk mana, KEGEMUKAN dan KECOMELAN tu jelas ternyata!!Huuu...

Memang self confident agak menurun bila orang duk asyik kata kita gemuk!Bukan kita mintak pun nak gemuk kan? Macam saya, memang sangat - sangat susah nak turun!Bila badan dah mula naik mencanak - canak, tarikh majlis yang dah semakin hampir memang buatkan saya jadi stress!!!

Tips untuk kurus????Macam - mana dah cuba!Tapi bila jenis yang terus nak dapat kesan dengan cepat, then tak berjaya, for sure la berhenti setakat tu sahaja kan? Lepas tu cakap kat diri sendiri, biar la nak gemuk pun!Dah tak nak turun nak buat macam mana kan???Ok...Sila jangan ikut statement di atas sebab kalau kita nak kan sesuatu kita kena kuat semangat!!!Usaha sehingga ke titisan terakhir!Tak boleh malas - malas dan tak boleh skip - skip even satu steps pun!

Bila kita dah nekad nak dapatkan apa yang kita mahu dan capai matlamat kita, hati kena bulat dan nekad!Biarlah apa jua dugaan yang menghalang, kita tetap teguh demi untuk dapatkan apa yang kita mahu!

So, hari ni nak berkongsi TIPS KURUS DENGAN....................SET SLIMMING SHAKLEE yang memang super dooper best!Perlu diingatkan kepada semua, pengambilan set ni perlu dengan ISTIQAMAH, KUAT SEMANGAT dan KEAZAMAN yang tinggi sebab bukan senang - senang tau kita nak kurus dengan mudah!Dan juga jika ada rasa nak ambil pil - pil pelangsing, saya cadangkan supaya anda semua lupakan kerana kesan jangka masa panjangnya amatlah menakutkan.

Nak kurus biarlah dengan cara yang betul ya!So saya nak berkongsi tentang SET SLIMMING SHAKLEE yang sangat - sangat disarankan untuk semua...

Langkah 1 : Detoks

Kita sering mengambil pelbagai ubatan untuk membantu diet. Tapi sangat liat untuk berfungsi. Masih tak turun dan tak nampak perubahan. Ini sebab proses detoks tak berlaku...Jadi..langkah pertama yang perlu  dilakukan adalah dengan proses DETOX.


Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. Proses pembakaran lemak dan pelangsingan badan anda pun lebih mudah berlaku.


Herb-lax
Apa yang sesuai untuk detox? 

Produk Shaklee yang sesuai untuk detox adalah Herb-lax atau Alfalfa Complex atau Fiber. Bagi mereka yang tidak mengalami masalah sembelit boleh cuba Alfalfa Complex atau Fiber dan Herb-lax sesuai untuk mereka yang mengalami masalah sembelit.
 ibu-ibu yang menyusukan anak tidak disyorkan mengambil Herb - Lax kerana bimbang jika kesannya akan dapat pada anak (anak mungkin cirit birit). Alfalfa Complex sangat sesuai untuk ibu mengandung selain untuk kurus ia juga sebagai 'milk booster'.


Alfalfa
Untuk detoks ni boleh pilih samada Alfalfa Complex atau Herblax 

Langkah 2 : Memecah Lemak = Lecithin

Berfungsi untuk memecahkan lemak-lemak. Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.


Langkah 3 : Protein

Protein sangat perlu untuk 


  • membantu meningkatkan metabolisme tubuh
  • meningkatkan perkembangan otot
  • menjaga nafsu makan 
  • menjaga otot bebas lemak
  • Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sebanyak 35%. Protein juga mengelakkan berlakunya diet yo-yo dan menghalang berat badan badan naik dengan mendadak. 
Selepas kurus, badan akan mudah mengelebar/gelebeh, dengan pengambilan protein akan shapekan otot yang gelebar dan membuatkan badan solid.

Cadangan saya boleh mengambil Cinch™ Shakes atau Soy Protein Isolate Powder (ESP) untuk protein bergantung kepada bajet anda.

Cinch™ Shakes
Cinch™ Shakes

Campuran Proprietari Protein dengan Leusina
•    Bebas Laktos
•    Rendah glisemik
•    Soya Bukan-GMO 

Cinch™ Shakes sangat enak dan merupakan cara yang berkhasiat untuk membantu dalam mengekalkan otot perlu dan memberikan anda rasa puas semasa menurunkan berat badan. 
•    Diperkaya dengan Leucine™ bagi mengekalkan otot semasa 
      anda menurunkan berat badan
•    Kaya dengan protein bagi membantu anda rasa kenyang 
      dan puas
•    Tinggi serat dengan enam gram bagi setiap hidangan


ESP - Soy Protein Isolate Powder

Protein Bukan-GMO yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu.
Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

Shaklee ESP:
•    Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan
      rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
•    Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
•    Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada
      keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones.  Kajian
      menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal
      kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
•    Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu
      Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP),
      di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari
      proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.



Gabungan ketiga - tiga produk ni sangat berkesan untuk menurukan berat badan. Tapi pengambilan makanan yang seimbang dan diet yang teratur juga sangat disarankan untuk kekal langsing!!!

Air 2 - 3 Liter sehari adalah wajib untuk meudahkan proses pelangsingan dan penyerapan suplemen yang diambil..Paling penting adalah ISTIQAMAH = KONSISTEN untuk result yang superb!!


Konsultasi percuma untuk anda...Boleh juga  membuat sebarang pertanyaan berkenaan set - set slimming kepada saya ya!
Kekangan bajet??????????????Jangan risau.Hubungi saya dan saya akan membantu anda  ya!

Monday, July 22, 2013

TESTIMONI GLA SHAKLEE saya sendiri

Credit to http://emasriee.blogspot.com/


Salam....

N morning peeps...

Nak share sikit pasal GLA Shaklee... Sebelum ini dok dengar testi orang lain... Ni nak cerita testi sendiri... Okey, Mulan start ambik GLA ni start bulan 3 2013 hari itu... My cycle period memang totally sucks... Kejap ok, kejap tak ok... Kadang-kadang sampai 3 bulan tak datang period... Ingatkan itu perkara biasa... Rupanya tidak... It`s affected when I started get married... Rupanya period ini penting untuk menentukan tahap kesuburan seseorang... Bila period tak berlaku maka telur matang tidak dapat dirembes keluar dan persenyawaan tak berlaku... Sebab tu susah nak prenant...

Bulan 3 aritu, Mulan ada search kat Internet "testimoni berjaya hamil".... One of them yang membantu ialah dari produk Shaklee... Then I saw my friend pun ada advertise kat faceboook SET KESUBURAN.... Dari situ Mulan cuba SET ini... For starting Mulan consume GLA n B Complex... B Complex ini contains 8 Vita B n Folic Acid... Folic bagus untuk yang merancang nak dapat baby...

Alhamdulillah, pada bulan 3 iaitu start consume GLA tu perid Mulan datang... N kalau u olls nak tau, my darah warna coklat n pekat... Sebab campur dengan keputihan... Hurmmmm...

Bulan 4, I keep makan GLA... Warna period I masih coklat kehitaman lagi pada masa starting n ending period... Tengah-tengah tu merah laa...

Bulan 5, alhamdulillah period datang lagi... Mulan ada buat note kat my iphone for my cycle period... The result is, my cycle period cantik selama 3 bulan itu...

Then, bulan 6 i tunggu lagi my period... Sehinggalah ke sudah langsung takde period pada bulan 6 itu...

Bulan 7, I tunggu lagi my period... At the same times I keep makan GLA... Bulan 7 ni jugak I started makan Alfalfa... Alfalfa ni sangat bagus for woman... Untuk next post I will post apa yang best nya Alfalfa ni yea...

Akhirnya, period kunjung selepas CD 42... Lama gitu.... Ok lah, tapi tak bestnya datang pada Bulan Ramadhan 2013 day 9... hehe...

This time, warna period I kali sangat berbeza... Darah period itu warna merah pekat n berketul-ketul.... N boleh rasa macam air keluar dari faraj... N it remembered my teenage time... Zaman anak dara memang selalu keluar berketul-ketul, merah pekat n banyak...

It`s been a wonderful part bila tengok darah banyak n pekat camtu... My few years past, period I memang tak regular n darah sikit-sikit ajer... Lega sangat... Seronok sangat bila tengok darah keluar camtu... So, bila period cycle dah ok, it`s time to work hard n TTC... Yaaa, I hope it will happen... Allah tak kejam nak menduga hambanya... Minta dan berusahalah dengan sepenuh hati... Lebih-lebih lagi pada Bulan Ramadhan yang penuh Barakah ini...

Bagi sesiapa yang nak tahu khasiat GLA meh kita baca apa yang best sangat...

GLA (asid linolenik gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yangg normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.


Khasiat dan kebaikan GLA COMPLEX SHAKLEE

Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
Membantu meningkatkan kesuburan
Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
Membantu dalam menangani menopus
Menguatkan kuku dan rambut
Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
Membantu menangai ekzema
Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
Menguatkan imuniti tubuh
Memperlahankan proses penuaan
Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
Mengawal kencing manis dan darah tinggi
Mengawal kolesterol
Untuk fungsi saraf

siapa nak cuba boleh PM saya... Sharing is Caring...


Sharing about GLA n Shaklee Products kat bawah nie...

My page ---> https://www.facebook.com/MummyMean.DaddyRie.Shine

My website ---> http://emashaklee.blogspot.com/








Testimoni GLA Shaklee

Assalamualaikum wbt...

Credit





Sunday, July 21, 2013

GEJALA DAN PENGESAHAN ENDOMETRIOSIS (SAKIT PUAN)


GEJALA DAN PENGESAHAN ENDOMETRIOSIS (SAKIT PUAN)

Simptom-simptom endometriosis?

Tanda yang paling utama sekali di kalangan wanita ialah senggugut ataupun kesakitan pada bawah perut dan pinggang. Senggugut ini mungkin dialami dari sejak remaja lagi dan ia berterusan dan mungkin tidak reda walaupun selepas kahwin. Ada sesetengah lega sekejap selepas berkahwin dan melahirkan anak tetapi senggugut ini akan timbul balik akibat daripada penyakit endometriosis. Kesakitan yang dialami biasanya berlaku sebelum datangnya haid yang biasanya berbentuk kesakitan yang amat kuat pada bahagian ari-ari dan sering juga ke bahagian pinggang.

Biasanya rasa sakit akan reda selepas dua atau tiga hari sahaja, tetapi jika keadaan di mana endometriosis ini telah merebak dengan banyak, kesakitan ini mungkin akan berterusan waktu haid dan walaupun haid sudah berhenti kadangkala kesakitan masih ada lagi. Ini menunjukkan bahawa penyakit ini berada di peringkat yang teruk dan mungkin telah melibatkan kerosakkan pada dinding dan otot rahim.

Kesakitan juga dialami ketika melakukan persetubuhan khususnya jika suaminya menekan agak kuat sedikit dan kesakitan juga mungkin dialami waktu membuang air besar khususnya pada waktu haid. Ini disebabkan oleh pendarahan yang berlaku di belakang rahim yang mungkin melibatkan usus besar.

Gangguan lain ialah ketidaksuburan dan kemandulan. Ini adalah masalah besar di kalangan penghidap-penghidap penyakit endometriosis. Mereka tidak sedar yang penyakit ini mungkin telah terjadi, yang mereka tahu ialah mereka sukar untuk mengandung, sama ada buat kali pertama ataupun selepas melahirkan seorang anak, mereka tidak dapat hamil lagi beberapa tahun kemudian.

Bagaimana endometriosis menyebabkan kemandulan?

Sebenarnya ada beberapa penjelasan:

1. Penyakit ini boleh merosakkan kilang telur menyebabkan ia tidak boleh keluar benih.

2. Ia menyebabkan kerosakan pada saluran fallopio menyebabkan sperma lelaki tidak boleh masuk untuk bertemu dengan telur.

3. Endometriosis ini juga mengeluarkan beberapa jenis racun yang mungkin mematikan benih dan telur atau embrio.

4. Ia menimbulkan gangguan-gangguan hormon yang biasanya mengawal kesuburan wanita.

Tetapi di kalangan penghidap endometriosis ada juga yang boleh hamil walaupun tanpa diberi rawatan. Inilah kebesaran serta kehendak Allah s.w.t.

Endometriosis boleh menyebabkan keguguran yang berulangkali.

Endometriosis juga boleh menyebabkan kehamilan gugur di peringkat awal iaitu tiga bulan pertama kehamilan. Bagaimana ia menyebabkannya kita tidak mengetahui, tetapi ada kemungkinan endometriosis menyebabkan gangguan dalam hormon wanita ataupun ia menimbulkan keadaan beracun yang boleh membunuh atau mengganggu pertumbuhan janin. Kadangkala wanita yang menghidap penyakit endometriosis boleh gugur berulangkali.

Tanda-tanda atau gangguan lain akibat dari penyakit endometriosis termasuklah berbagai jenis kesakitan di bahagian perut, di bawah perut atau di bahagian pinggang serta juga berbagai masalah pendarahan sama ada waktu haid atau di luar waktu haid seperti haid yang banyak atau yang berpanjangan. Kadang-kadang berlaku pendarahan di luar waktu haid.

Mengdiagnosa penyakit endometriosis

Daripada tanda-tanda/simptom-simptom tersebut kita sering mengesyaki penghidap berpenyakit endometriosis dan ini dapat disahkan melalui beberapa pemeriksaan serta ujian. Apa yang biasa dilakukan ialah untuk pesakit yang disyaki mempunyai tanda-tanda endometriosis, mereka menjalani pemeriksaan ultrasound melalui bahagian kemaluan dan dari situ doktor dapat mengesan kedudukan rahim mungkin jatuh ke belakang (retroverted) dan bila di bahagian dalam ditekan dengan jari doktor, bahagian belakang rahimnya akan merasa sakit. Ujian ultrasound melalui faraj (vaginal sonography) juga adalah sangat penting kerana ia boleh mengesan pertumbuhan cyst pada bahagian kilang telur.

(Sumber Internet)

credit







Tuesday, July 16, 2013

Fiber: Ketahui waktu badan anda melakukan detox!



credit

Jadual tubuh membuang racun:

1. jam 21.00 – 23.00 malam hari adalah waktu pembuangan zat-zat yang tidak berguna/beracun (detoxin) di bagian sistem antibodi (kelenjar getah bening). Selama durasi waktu ini, kita harus dalam suasana tenang atau mendengarkan musik. Jangan sibuk bekerja di waktu-waktu ini.

2. jam 23.00 – 01.00 dinihari terjadi proses detoxin dibagian hati

3. jam 01.00 – 03.00 dinihari proses detoxin dibagian empedu, juga berlangsung dalam kondisi tidur.

4. jam 03.00 – 05.00 dini hari terjadi detoxin dibagian paru-paru, sebab itu akan terjadi batuk selama durasi waktu ini. karena proses pembersihan (detoxin) telah mencapai saluran pernafasan, maka takperlu minum obat batuk agar tidak merintangi proses pembuangan kotoran.

5. pagi pukul 05.00 – 07.00 detoxin dibagian usus besar, harus buang air, jangan ditahan-tahan.

6. pukul 07.00 – 09.00 pagi : waktu penyerapan gizi makanan bagi usus kecil, jadi harus makan pagi/ sarapan.

Bagi orang yang sakit sebaiknya makan lebih pagi yaitu sebelum pukul 06.30makan pagi sebelum pukul 07.30 sangat baik untuk kesehatan


Ha..boleh faham kan..tuh bahasa nusantara tu..hehe yg penting infonya berguna..kiranya badan kita ni secara alaminya melakukan detoxifikasi time malam..



I’m a Shaklee Independent Distributor
ID : 933321
Puchong, Putrajaya, Kinrara
HP No. =017-40 999 56
Email = emasyok@gmail.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Top 10 makanan detox: Jom detox secara semulajadi!



Zaman sekarang ni, susah nak cari makanan yang sihat..dulu2 semua organic, nk mkn, petik aje kan..tapi sekarang, makanan lebih mengandungi bahan kimia, kebanyakannya processed food..Orang Malaysia ni pulak, makan bukan sikit, suka mkn bnyk kan..so badan pun bekerja keras lah nak process makanan2 tuh, nak menapis dan menyingkirkan racun2 dari makanan tuh, dari tubuh kita agar tidak diserap oleh tubuh..kalo tidak, badan mulalah di sapa dek penyakit..

Banyak cara boleh kita lakukan untuk detox ni..mcm Adaa..Adaa suke ambil Fiber Unflavored, tapi boleh juga detox dengan mengkonsumsi makanan yang betul..Ini TOP 10 makanan untuk detox:

source: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-that-detox-the-body/


1. Fruits

Fruits are extremely high in liquid-content, helping the body wash out toxins. They are also very easy to digest and are high in antioxidants, nutrients, fiber and many important vitamins like vitamin C.
2. Green Foods


When you are ready to detox your body, fill your refrigerator with blue green algae, barley, wheatgrass, kale, spinach, spirulina, alfalfa, chard, arugula or other organic leafy greens. These plants will help give a chlorophyll-boost to your digestive tract.
Chlorophyll rids the body of harmful environmental toxins from smog, heavy metals, herbicides, cleaning products and pesticides. They also aid the liver in detoxification.


3. Lemons, Oranges & Limes


These citrus-wonders aid the body in flushing out toxins, as well as jump-start the digestive tract with enzymatic processes. They also aid the liver in its cleansing processes. To increase detoxification, start each morning with a warm glass of lemon water.
Remember, vitamin C is one of the best detox vitamins around, as it transforms toxins into digestible material. Eat vitamin c foods often to help get more of these benefits.


4. Garlic

This pungent little bulb is one of the best detox foods out there. It helps stimulate the liver into producing important detoxification enzymes that will help filter out toxic residues in the digestive system. We recommend adding sliced or cooked garlic to any dish, as this will help aid any detox diet.


5. Broccoli Sprouts

Extremely high in antioxidants, broccoli sprouts can help stimulate the detoxification enzymes in the digestive tract like none-other. The sprouts are actually more effective than the fully-grown vegetable, despite the picture on the right


6. Green Tea

Packed full of antioxidants, green tea not only washes toxins out of the system through its liquid content, but also contains a special type of antioxidant called catechins, known to increase liver function.
7. Mung Beans


The mighty mung bean has been used by Ayurvedic doctors for thousands of years. It is incredibly easy to digest, and absorbs toxic residue on the sides of the intestinal walls.


8. Raw Vegetables


Best for juicing detox regimens or eaten raw: Onions, carrots, artichoke, asparagus, broccoli, cabbage, kale, brussel sprouts, cauliflower, garlic, beet, turmeric, and oregano. The combination of these foods will help your liver purge toxins during the cleansing process. These are high in naturally occurring sulphur and glutathione. Sulphur helps the liver detoxify harmful chemicals.
9. Seeds & Nuts


Incorporate more of the easily digestible seeds and nuts into your diet. This include flaxseed, pumpkin seeds, almonds, walnuts, hemp seeds, sesame seeds, chia seeds, Siberian cedar nuts and sunflower seeds. While detoxing, avoid nut butters.


10. Omega-3 Oils

Use hemp, avocado, olive oils or flax seed oil while detoxing. This will help lubricate the intestinal walls, allowing the toxins to be absorbed by the oil, and eliminated by the body.

So, bolehlah masukkan list2 makanan ni dlm diet anda!

credit 

10 Mitos Penyusuan Susu Ibu



Walaupun ramai dah biasa menyusukan anak, tapi masih ada yang belum tahu sesetengah perkara..ada yang terpengaruh dengan mitos..tak tahu fakta dengan sekadar cakap2 je..so ibu2, jom tengok!



*credit





Tugas menyusukan bayi bukanlah terlalu sukar tetapi akan menjadi sukar bila ada pelbagai ‘nasihat’ yg mengelirukan para ibu terutama yg baru pertama kali menyandang gelaran ibu…

Percaya atau tidak antara tip kejayaan penyusuan adalah bergantung kekuatan mental ibu itu sendiri. Hanya ibu yg memahami kesihatan tubuh badannya dan kemampuan utk memberikan yg terbaik.Campur tangan org sekeliling kadang kala boleh menyumbang kpd kegagalan menyusukan anak..antaranya:-



1) KEBANYAKKAN WANITA TIDAK MENGHASILKAN SUSU YG CUKUP
Tidak betul! Majoriti wanita mengelurkan lbh drpd cukup susu.Alasan biasa bayi tidak mendapat susu krn bayi tidak melekap dgn betul pada payudara ibu. Oleh itu amat penting utk ibu belajar cara kedudukan dan pelekapan betul semasa menyusu oleh mereka yg pakar.



2) TIADA SUSU BEBERAPA HARI SELEPAS BERSALIN
Alasan! Ia mmg perkara biasa krn bayi tidak melekap dgn betul pada payudara dan pastinya bayi tidak dpt susu. Ada ibu yg merungut ‘dia dah menyusu hampir dua jam tp masih menangis dan lapar bila saya lepaskannya’. Sbenarnya pada hari-hari pertama kelahiran,payudara anda tidak mengelurkan susu yg banyak.yg hanya keluar ialah kolostrum iaitu susu awal ibuyg pekat.



3) BAYI PERLU BERADA SELAMA 20MINIT DISETIAP PAYUDARA
Ia tidak betul. Bagaimanapun,perbezaan perlu dilakukan antara ‘berada pada payudara’ dan ‘menyusu’.Jika bayi minum kira-kira 15-20minit pada sebelah payudara,dia mungkin tidak menyusu sebelah lagi.Jiak dia minum hanya seminit pada sebelah payudara yg awal, kemudian hanya menggugis atau tidur,serta melakukan perkara yg sama bila bertukar pada sebelah payudara,maka tiada jumlah masa yg cukup boleh ditentukan.



4) BAYI YG MENYUSU BADAN PERLU MINUM AIR MASAK
Salah!! susuibu mengandungi semua kandungan air yg diperlukan oleh bayi.



5) BAYI YG MENYUSU PERLU TAMBAHAN VITAMIN D
Tidak betul kecuali dlm keadaan yg luar biasanya (contohnya,jika ibu sendiri kekurangan vitamin D ketika dlm kandungan.



6) IBU PERLU CUCI PUTING SETIAP KALI HENDAK MENYUSUKAN BAYI
Susu ibu mengandungi bayi daripada jangkitan.Membasuh puting sebelum menyusukan mmbuatkan penyusuan menjadi sukar selain membuang minyak perlindungan dari puting.



7) MENGEPAM CARA TERBAIK MENGETAHUI BERAPA JUMLAH SUSU DIMILIKI
Berapa byk susu yg boleh dipam bergantung kpd banyak faktor paras tekanan si ibu.Bayi yg menyusu dgn baik memperoleh lebih byk susu berbanding yg dipam oleh ibu.



8) WANITA YG HAMIL MESTI MENGHENTIKAN PENYUSUAN
Sekiranya ibu dan anak masih mahu,penyusuan boleh diteruskan. Kebanykkan wanita bertindak mberhentikan penyusuan apabila hamil krn puting terasa sakit atau atas sbb-sbb lain tetapi dr segi perubatan tiada sbb utk tergesa-gesa mberhentikan penyusuan.



9) JIKA BAYI CIRIT BIRIT ATAU MUNTAH,IBU PERLU MENGHENTIKAN PENYUSUAN
Ubat terbaik utk jangkitan pada usus bayi adalah penyusuan susuibu. Hentikan makanan lain buat sementara..tetapi teruskan penyusuan.



10) LEBIH MUDAH MENYUSU BOTOL BERBANDING SUSU BADAN
Ia sememangnya tidak betul! Mungkin penyusuan badan menjadi sukar bg sesetengah wanita kerana dia tidak memulakannya dgn betul.Sememangnya penyusuan sukar pada awalnya ekoran daripada permulaan yg teruk tetapi biasanya menjadi terlalu mudah selepas itu.

—————————————————————————————–

InsyaAllah dengan maklumat yang betul, teknik pelekapan yang betul, nutrisi yang mencukupi, ibu2 mampu menyusukan anak masing2..yang penting mencuba dan doa

Manfaat & Kelebihan Garlic Shaklee! (psst..ade resepi sekali!)

Garlic atau Bahasa Malaysianya, bawang putih, terkenal sebagai antibiotik semulajadi. Digunakan turun temurun sebagai bahan masakan seluruh dunia.


Tau tak yang habit makan bawang putih / garlic segar dapat mengelakkan dari penyakit berjangkit seperti selesema? ha kena tau tu :)


1. Preheat Oven : 400'f


2. Kupas kulit bawang yang paling luar, dan potong 1/4 dari atas.








3. Masukkan bawang putih dlm muffin baking tray (besar),campurkan dengan sedikit olive oil.







4. Tutup dengan aluminum foil, bakar selama 30-40minit @ 400'f, atau sampaai lembutt







5. Tunggu sejuk, dan makaann!





Taapii..kalau tak suka makan bawang putih macam tu, boleh try consume Garlic Shaklee.
Bawah ni ade cerita sikit pasal Garlic Shaklee ok :



ASAL BAU BAWANG PUTIH
Bawang putih / garlic mengandungi pelbagai jenis komposit fisiologi yang terdiri dari bahan sulfat untuk menentang bahan anti-oksidan dan anti-kanser. Dari sinilah asal bau garlic.

APA PERBEZAAN GARLIC SHAKLEE?
Dibuat daripada baang putih premium, BEBAS racun perosak dan ditanam secara organik di Carlifornia, USA di waktu musim panas.
Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpahaba utk memastikan pengekalan 100% Alicin aktif.
Perisa herbanya terhasil dari 2 ekstrak herba (rosemary & spearmint). Mengandungi pelbagai vitamin E utk meningkatkan sebatian aktif garlic dan keberkesananya dalam tubuh kita.
2 tablet garlic Shaklee membekalkan 1000mg ekstrak garlic tulen = 2 ulas garlic segar.

MANFAAT UTAMA :
Mengandungi spearmint - meningkatkan fungsi jantung, sistem penghadaman.
Antibiotik yang selamat dan semulajadi - selamat utk kegunaan jangka panjang utk tingkatkan sisitem imun, menghalang penyakit berjangkit seperti selesema, kulat, kuman, virus dan yis candida.
Menghalang elergi - mempertingkatkan penyakit berkait sistem imun seperti hidung sensitif, sinus, alergi, athma, selesema dan hepatitis
mempertingkatkan sistem penghadaman - formula uniknya mampu mengatasi masalah berkaitan penghadaman seperti kembung perut, gastrik,ketidakhadaman. Juga mampu menentang bakteria H. pylori bakteria & menghalang ulser gastric.
Stabilkan tekanan darah tinggi - kajian menunjukkan pengambilan 2 -4 tablet garlic akan menurunkan tekanan darah tinggi dengan 8 point.
detoksifikasi - garlic mampu mengeluarkan raksa dari tubuh dengan pantas. Raksa, plumbum dan kadmium adalah logam toksik yg akan menaikkan tekanan darah. Garlic juga mampu melindungi sel2 darah dari kemusnahan dan menghalang kerosakkan hati oleh bahan kimia.
Turunkan kolesterol - menurunkan kolesterol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah, kurangkan kebekuan darah, meningkatkan HDL, lindungi jantung danmenghalang strok dan penyakit koronari.
Mencegah kanser - bantu mengelakkan dan merawat kanser dgn mengurangkan bahan pencetusan kejadian kanser - Nitrosamine.
Stabilkan glukos - membantu stabilkan glukos dalam badan kita.



COMBO ESP (PROTEIN) SHAKLEE TERBAIK!




ENERGIZING SOY PROTEIN - ESP

Korang tau x yang gabungan ESP dengan supplement lain mampu memberikan bonus yg terbaik utk kesihatan korang? tau tak? haa meh nak cerita ..

Apakah Energizing Soy Protein?

Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Tahu kan, asas tubuh kita adalah sel. Dari sel ini akan membentuk organ, dan akhirnya membentuk sistem tubuh kita.



Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar.

Selain soya, protein boleh diperolehi daripada daging, ikan dan telur.

Apakah Beza ESP (singkatan bagi Energizing Soy Protein) dengan sumber protein lain?

Sumber protein lain mempunyai banyak side effect jika diambil dalam kuantiti yang banyak.Contohnya, daging jika diambil dengan kuantiti banyak akan berpotensi menaikkan kolestrol dalam badan kerana kandungan lemaknya. Ikan mengandungi merkuri terutama ikan dari jenis yang besar. Telur juga mengandungi kolesterol yang tinggi jika diambil dengan banyak.

Apa beza ESP dengan minuman soya jenis lain?

Protein adalah zat yang tidak tahan panas, kepanasan akan merosakkan elemen protein. Kebanyakan air soya di pasaran, meskipun yang dibuat sendiri akan melalui proses dimana soya2 ini dimasak dalam suhu tinggi dan ini akan merosakkan kandungan protein di dalamnya.

ESP tidak melalui proses tersebut dan kandungan protein di dalamnya terpelihara.

Siapa yang patut mengambil ESP?

Dicadangkan kepada semua kerana ia adalah asas pembentukan badan kita. Namun kepada golongan2 di bawah adalah lebih utama untuk mengambil ESP.

Mereka yang sentiasa sibuk
Mereka yang selalu berasa letih
Ibu mengandung
Ibu yang menyusukan anakApakah kebaikan ESP selain membina sel?

Antara kebaikan ESP ialah:

Membekalkan tenaga
Memberikan rasa kenyang
Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
Membanyakkan susu badanFakta tentang ESP

Tidak mengandungi bahan pengawet, pewarna, perasa dan pemanis
Tidak boleh dibancuh dengan air panas kerana ini akan merosakkan protein
Sesuai untuk diambil oleh seisi keluarga


Kenapa ESP jadi pilihan ramai?


1. Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism) yang mana ianya diproses pada kadar suhu yang rendah.


2. Menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung.


3. Mengandungi ke semua 19 jenis asid amino penting yang diperlukan oleh badan.


4. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.


5. Setiap 1 hidangan ESP bersamaan dengan 2x ganda daging, 4x ganda telur, dan 12x ganda susu..


6. Rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik, dan sangat mudah diserap oleh badan dantidak membebankan buah pinggang.


7. Mempunyai kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan monapous.


8. Mengekalkan tenaga dalam badan dan menahan rasa lapar kerana ESP membekalkan sumber tenaga berterusan ke dalam salur darah.


9. Tiada caffeine


10. sesuai untuk VEGETARIAN.
Itu baru kebaikkan ESP jer..meh kita tgk kebaikkan dia secara ringkas bila dikahwinkan dengan supplement yang lain2 k :)

➀ ESP + Vita-E Complex: kulit cantik dan cerah/natural beauty tanpa perlu bermekap.

➁ ESP + OmegaGuard: kurangkan risiko keguguran @ bayi pra-matang.

➂ ESP + Vita-Lea Iron Formula: kesihatan optimum.

➃ ESP + Lecithin: mengembalikan bentuk badan selepas bersalin/kurus.

➄ ESP + Alfalfa Complex: payudara anjal/milk booster.

➅ ESP + GLA Complex: ikhtiar untuk hamil.

➆ ESP + OsteMatrix: sakit kepala/kurangkan jaundis untuk bayi yang menyusu ibu.

➇ ESP + Zinc Complex: sembuhkan luka bersalin @ pembedahan.

➈ ESP + Performance Drink: kekal bertenaga ketika berpuasa.

Wednesday, July 10, 2013

Khasiat Might 3 Gems Di Bulan Ramadhan



Salam Ramadhan to all...


Sempena Bulan Ramadhan saya syorkan set Mighty 3 Gems untuk bekalan tenaga optimum di bulan puasa ini... Campurkan je 3 produk ini sekali... Shake... Shake... Shake... Sangat sedap... Meh saya nak citer sikit pasal khasiat Mighty 3 Gems ini...

Terbahagi kepada 3 produk asas untuk pembekalan vitamin, zat galian, tenaga dan pengekalan bendalir badan iaitu Mealshake (perasa French Vanilla), Energizing Soy Protein atau ESP (perasa Vanilla) dan Performance Drink atau PD (perasa oren). Ketiga-tiga produk ini berperanan membekalkan nutrien dan keperluan harian tubuh agar terus bertenaga dan cerdas.

Sesuai untuk mereka yang tidak sempat bersarapan, dan minuman untuk bersahur dan berbuka puasa. Kalau tak sempat sahur pun (kes terbangun tinggal 5 minit nak imsak/15 minit nak Subuh), mighty 3 gems ini insya-Allah memadai untuk anda menjalani kehidupan Ramadhan seperti biasa.

Dan berbuka puasa dengan mighty 3 gems memberi anda tenaga untuk menunaikan ibadah selanjutnya iaitu solat Maghrib, Isyak serta terawikh dan ibadah2 lain seperti bertadarus.

Bagi ibu menyusu ia membantu ibu berpuasa sambil menyusukan anak.

Performance drink :

Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.
Penghidratan lebih cepat berbanding air (Oren)
Bekerja atau bersukan menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh. Shaklee Performance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan mebekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.
OptiCarb® pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan.
Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar. Energizing Soy Protein (ESP) :

Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.
Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar.
Membekalkan tenaga.
Memberikan rasa kenyang.
Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat.
Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit.
Membanyakkan susu badan (milkbooster).
Membantu mengekalkan kepejalan otot.
Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal.
Mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat. Meal Shake :


Ianya multivitamin a.k.a pemakanan lengkap. Rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanila tp dlm bentuk serbuk.
Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.
Meal Shakes sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam. Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang. Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplemen dalam bentuk pil terutama warga tua.
Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran. *** Meal Shakes Shaklee boleh diberikan kepada bayi bermula 1 tahun (jika tidak menyusu ibu) dengan dos 1/2 sudu kecil sahaja. Bagi kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, Meal Shakes Shaklee boleh diberi dalam kuantiti yang sedikit untuk membenarkan tubuh mereka membina ketahanannya secara independent.

Meal Shakes Shaklee juga boleh diambil sekiranya anda mahu menguruskan badan (selain rangkaian produk dalam program Weight Loss Shaklee iaitu Cinch) kerana kandungan protein dan seratnya memberi rasa kenyang untuk tempoh yang lama. Bezanya dengan Cinch, antaranya ialah Cinch mengandungi Leucine untuk menjaga otot semasa program turun berat dijalankan. Siapa yang sesuai mengambil Meal Shakes Shaklee?

Kanak-kanak
Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan
Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang
Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil
Warga tua Selain itu, Meal Shakes Shaklee boleh digunakan untuk menggantikan minuman berkafein.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Wednesday, July 3, 2013

ESP atasi masalah KEGUGURAN RAMBUT?





Masalah rambut gugur ni memang satu kebiasaan sebenarnya. Kalau lelaki, usia meningkat mulalah rambut pon kurang lebat..yang wanita pulak selalunya lepas melahirkan anak, masuk bulan kedua lepas bersalin rambut pon gugur dengan hebatnya..time nilah orang2 tua selalu kata ‘oo anak dah mula menyembur la tu..buat buih, sbb tu rambut gugur’ hehe sebenarnye sbb hormon ye..

Masa mengandung, badan kita ni hormon nya mcm roller coaster..tak tentu arah, jadi lepas bersalin pun sama..hormon tu nak kembali ke keadaan asal jadi banyak lah simptom2 aneh ni keluar..cnth nye moody lah, rambut gugur lah..sedih lah..

Kadang2 rambut gugur pon boleh sebabkan wanita atau lelaki tu hilang keyakinan diri..yelah, ilang ensem tau..wanita pulak, rasa kurang cantik..’rambut kan mahkota wanita’ ha..bukan murah2 tu..mahkota okey…

Habis mcm mana nak atasi masalah rambut gugur ni? makin risau, makin banyak pulak yang gugur kang..ESP boleh membantu ke?

Apa ESP ni? dan kaitannya dengan rambut?

ESp ialah energyzing soy protein..iaitu protein berasaskan soya dan pastinya yang terbaik dari Shaklee.





Energizing Soy Protein

*****************

♥ Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.

♥ Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar,

♥ Membekalkan tenaga,

♥ Memberikan rasa kenyang

♥ Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat

♥ Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit

♥ Membanyakkan susu badan (milkbooster)

♥ Membantu mengekalkan kepejalan otot

♥ Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal

♥ mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat



Apa pula kaitannye protein dengan rambut?



Keratin, the basic building block of your hair, is a protein formed by the combination of 18 amino acids, according to Loreal Hair Science. A sufficient amount of protein is needed in your daily diet for your hair to grow at a healthy rate. The protein in your diet is obtained either from an animal source or from a vegetable source, such as soy protein.

Keratin ni dibentu dr 18 amino asid dan bukan semua dapat dihasilkan oleh badan, dan atas sebab itulah ianya harus diperolehi melalui pemakanan.

Soy products are an excellent source of protein and since hair is primarily composed of protein, a diet rich in soy is beneficial for optimum hair growth
According to Soy Connection, soy protein contains enough of the amino acids to meet biological requirements as long as it is consumed at the recommended level of protein intake. The high quality of protein found in soy benefits your hair and the growth of it without the worry of high cholesterol and saturated fats found in animal products.

Soy foods are a nutritional goldmine - they are high in protein, calcium, fibre, folic acid, B vitamins, potassium and iron – all essential vitamins and minerals for healthy hair.



source: here and here



Walaubagaimanapun, untuk result yang lebih baik, pastikan anda mengambil protein yang secukupnya bersama zinc (mengukuh dan melebatkan rambut), kolagen (melembapkan rambut dan halang perpecahan rambut) dan set syampoo prosante shaklee



*Dah pelbagai positive feedback yang saya dapat dari penggunaan set ni..memang tak menyesal



rambut gugur


GLA membantu dalam penurunan berat badan?





GLA atau Gamma-linolenic acid ni lazimnya dikaitkan dengan kecantikan kulit, kesuburan, keseimbangan hormon..tapi tahu tak, GLA juga dapat membantu dalam penurunan berat badan?

Macam mana GLA boleh bakar lemak pulak ni?


GLA plays a role in healthy weight loss as it stimulates brown adipose tissue, which translates to less body fat accumulation and more fat burning. There are quite a number of people break the weight loss plateaus just by adding GLA in their program for weight loss.

Ada yang kata, saya ambil GLA ni tak kurus pon..ha diingatkan ye, walau apa pun yang anda ambil, makan tetap kena jaga, senaman juga perlu..kalau adalah yang kata ambil product X ke Y ke Z shj boleh kurus, itu semua tak betul ye..semua supplement ni cuma pemangkin, membantu dalam penurunan berat badan SECARA SIHAT..kalau yang turun mendadak tu mungkin ada bahan lain seperti penggunaan dadah dan sebagainya. Jadi hati2..


Studies have revealed that overweight and obese patients who are taking GLA supplement recorded a remarkable weight reduction. There was no reported statistical different on the group from taking GLA supplements and their weight reduction. The second study which is conducted by a few number of patients whom family has history of obesity, seems to show a very positive result on their weight.







Kebanyakan yang tanya adaa tentang berat badan ni ada masalah METABOLISME RENDAH..contoh nya, jarang buang air besar lah, susah berpeluh lah, cepat letih..tu antara tanda-tanda nya lah..bila metabolisme rendah ni ertinya aktiviti dalam tubuh kita perlahan..bakar lemak pon perlahan..mcm kilang tak cukup elektrik hehe Jadi, salah satu cara untuk menurunkan berat badan adalah HIGH METABOLISME ..sebab tu kebanyakan product diet membantu anda dari aspek ni..bila metabolisme tinggi, banyak tenaga terhasil, berpeluh, lemak2 dibakar dan digunakan sebagai tenaga..kalau tidak, apa yang kita makan, tidak ditukar kan kepada tenaga sebaliknya disimpan sebagai lemak..sebab tulah yang banyak lemak kat perut lah, peha lah..huhu Jadi salah satu kelebihan GLA ni adalah memastikan metabolisme kita pada tahap yang stabil.


A few other clinical studies suggest that the more overweight you are, the more likely the GLA will help. If your body weight is only 10% above healthy body weight range, GLA is not going to help you losing weight.

Kalau berat setakat 10% gemuk tu takyah lah beria sangat ye..ini bagi yang terlebih berat ni..demi kesihatan kan..jadi GLA sangat membantu

Untungnya, dengan pengambilan GLA ni bukan sahaja dapat membantu penurunan berat bdan tapi juga membantu meningkatkan aspek kesihatan..contoh dari segi kestabilan hormon, mengurangkan sakit PMS mcm senggugut tu kan, eczema, diabetes, masalah kulit, sendi, sakit jantung..

Jadi, memang tak rugi lah, malah sangat bagus



*memang rugi tak grab masa promo ni..penjimatan berganda lagi..yang ibu2 lepas bersalin tu..silalah ambil..selain stabilkan hormon lepas bersalin (yang mana ramai hadapi masalah period tak teratur, lemak dibahagian perut, rambut gugur, emosi) boleh lah bantu turunkan berat badan Sebulan sebotol je, tahan 7 bulan punya stok ni..yang penting murah huuuu

source: here n here







Untuk harga yang special, just pm me..:D

MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya Subang Jaya Shah Alam
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Popular Posts