Google+ Followers

Like page FB : https://www.facebook.com/MummyMean.DaddyRie.Shine

Follow blog : click button follow di blog Vitamin Bite

Tuesday, April 30, 2013

Akhirnya Pregnant Selepas 7 Tahun Menunggu



Tahniah... Saya cedok dari Shaklee Golden Lounge Private group...

So, saya pun nak recommend supplement bagi TTCian...


U all boleh click kat sini.... http://www.emashaklee.blogspot.com/search/label/SET%20KESUBURAN





Monday, April 29, 2013

9 BEZA UBAT & SUPPLEMENT: Apakah pilihan anda?





MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Punca ‘morning sickness’ dan cara mengatasi


Pagi2 lagi buka facebook banyak pulak status kawan2 yang pregnant..ada yang anak first, ada yg second, ada juga yang third kids..Tahniah buat semua..alam kehamilan ni walaupon ‘menyeksakan’ tapi sangat indah kan..hehe Tang seksa tu mmg ‘seksa’ lah terutamanya di awal kehamilan dan di trimester akhir..huhu but the rest, it’s beautiful!!
Tapi tak semua wanita hamil mengalami morning sickness ni..cuma 3/4 kalo mengikit statistik..yg 1/4 tu mmg lucky :) Lazimnya morning sickness ni bermula seawal minggu ke-4 kehamilan, dan boleh berlanjutan sehingga minggu ke 14..so dalam trimester pertama (minggu 1-12) memang tempoh biasa ibu2 akan alami pening2, muntah2, pitam, keletihan yang melampau, sakit belakang…(and the list continue…)
Hari ni saya nak share mana punca morning sickness ni dan boleh kah kita hindari? Yelah, makan muntah, makan muntah, pitam, nak pengsan..mcm2..so jom kaji sikit, apa punca ni dan boleh kah kita minimize morning sickness ni? (nama morning sickness, tp smp kemalam muntahnye heheh)
credit:Babycenter
No one knows for sure what causes nausea during pregnancy, but it’s probably some combination of the many physical changes taking place in your body. Some possible causes include:
  • Human chorionic gonadotropin (hCG): This hormone rises rapidly during early pregnancy. No one knows how hCG contributes to nausea, but it’s a prime suspect because the timing is right: Nausea tends to peak around the same time as levels of hCG. What’s more, conditions in which women have higher levels of hCG, such as carrying multiples, are associated with higher rates of nausea and vomiting.
  • Estrogen: This hormone, which also rises rapidly in early pregnancy, is another suspect. (It’s possible that other hormones play a role as well.)
  • An enhanced sense of smell and sensitivity to odors. It’s not uncommon for a newly pregnant woman to feel overwhelmed by the smell of a bologna sandwich from four cubicles away, for example. Certain aromas instantly trigger the gag reflex. (Some researchers think this may be a result of higher levels of estrogen, but no one knows for sure.)
  • A tricky stomach. Some women’s gastrointestinal tracts are simply more sensitive to the changes of early pregnancy. Also, some research suggests that women with a stomach bacterium called Helicobacter pylori are more likely to have severe or long-lasting nausea and vomiting. Not all studies confirm this link, though.
Itu antara suspect2 nya lah hehe tiada siapa yang tahu punca sebenar terjadinya morning sickness ni..tapi kebanyakan mereka berpendapat ianya disebabkan ketidakstabilan hormon. Badan kita melalui bnyk perubahan dari segi hormon dan fizikal sepanjang kehamilan, jadi mungkin juga morning sickness salah satu result dari hormon yang tidak stabil.


Cara mengatasi morning Sickness:
  • · Avoid warm places as heat can increase the nausea feelings.
  • · Take naps during the day (but not right after eating). Tiredness plays a big part in morning sickness.
  • · Get enough sleep at night.
  • · Get out of bed slowly in the morning.
  • · Try eating plain crackers or dry cereal before you get out of bed in the morning.
  • · Open windows or turn on exhaust fans when cooking and after meals.
  • · Cooking in the microwave usually produces less odors.
  • · Ginger in capsules form 250 mg. three times daily can be beneficial. Ginger has long been associated with alleviating nausea. You can also get the benefit of using ginger by chewing on crystallized ginger or sucking on ginger hard candies.
  • · Silly as it sounds, carry a handkerchief with a few drops of a non nausea causing essential oil (lemon for example) in it and breath through it if you can’t get away from the smell that is bothering you.
  • · Avoid greasy or spicy foods as they often cause nausea or heartburn.
  • · Eat what you want when you want it. Your cravings will not lead you the wrong way.
  • · Have frequent protein snacks. (Low fat meats and seafood, nuts, eggs and beans are high protein.)
  • · Eat smaller meals every two hours or so.
  • · Eating something salty before a meal can help you “make it through” a meal.
  • · Do not drink fluids with your meals.
  • · Non caffeinated teas like peppermint and ginger can help calm nausea.
  • · Drink small amounts of fluids regularly though out the day to avoid dehydration.
  • · Do not skip meals if you can help it.
  • · Try taking your prenatal vitamins later in the day. Pregnancy Plus prenatal vitamins are smaller in size and are less likely to upset your stomach. You may also want to consider taking your prenatal vitamin at night before you go to bed to give it a chance to be absorbed overnight.
  • · Avoid spicy and fried food – both eating and smelling it can increase your nausea.
  • · Cold food may have less nausea inducing smells associated with them.

Jadi, bolelah amalkan ye..oh ye, vitamin b6 terbukti secara saintifik dpt membantu mengurangkan morning sickness dan telah diguna pakai dalam banyak produk bagi membantu mengurangkan muntah dan pening.
Di Shaklee, kami ada bcomplex..bukan setakat B6 je ade, semua 8 komponen vitamin B ade, lengkap dengan asid folik semua..untung kan :)
Bagi ibu hamil, apa yang kami cadangkan?


Ni dia..lengkap dengan Vitalea with iron, bcomplex, kalsium(ostematrix), protein..dan bila mencecah


OsteMatrix(calcium magnesium)
Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantumenggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.



Vitamin B Compleks
B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan sarafpada bayi khususnya ‘spina bifida’. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.


Vitamin C
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.


Vita-Lea Iron Formula
Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung


trimester kedua, boleh add on Omega bagi perkembangan minda bayi :)
Alhamdulillah, set ni betul2 membantu sepanjang tempoh kehamilan yang lepas dan saya kompem, mmg inilah selamanya untuk kehamilan akan datang.




MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::



Sunday, April 28, 2013

Giveaway Beauty Miracle

Hi all... Assalamualaikum wbt...

Paserta ke 50 Like akan dapat Apron Polka Dot


Peserta ke 100 akan dapat 30 tabs B Complex, 30 tabs Vit C, 30 tabs Zinc Complex
Worth to RM80-RM100



Nak dapat hadiah kena la LIKE... Jom pakat-pakat LIKE... 





SET PENYUSUAN MANA YANG SESUAI UNTUK SAYA?

Anda sedang menghadapai masalah kemerunduman susu?atau anda ingin mencari supplemen yg dapat mempertingkatkan kualiti & kuantiti susu anda? Mari saya share kan sedikit info dan tips bagaimana mahu memilih set yang sesuai untuk anda....jika anda menghadapi kekangan bajet,saya boleh membantu anda mendapatkan set penyusuan yg sesuai dengan bajet anda..



Tip Memilih Set Penyusuan
========================

Terdapat 4 jenis set penyusuan popular, di bawah ini saya sertakan penerangan untuk memudahkan ibu-ibu membuat pilihan berdasarkan keperluan.

1. Set B
========
Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Alfalfa
Nota : Alfalfa membantu membantu menghasilkan susuibu dengan lebih cepat

Untuk Siapa ?
# Ibu yang TIDAK mempunyai masalah penyusuan(sekali pam dapat 3oz lebih)
# Ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
# Bayi yang mempunyai masalah eczema
# Ibu yang mahu kekal sihat dan cantik
# Ibu yang mahu memperkayakan nutrisi susuibu

Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan atau sedang berpantang disebabkan ada sesetengah bayi yang mengalami jaundice dan sesetengah bayi mengalami cirit birit


2. Set Eu Four Pack
================
Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium
Nota : Kalsium Shaklee di kenali dengan nama Ostematrix yang dilengkapi dengan kalsium, magnesium dan vitamin D

Untuk Siapa?

# Ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
# Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
# Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
# Set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur.
# Ibu yang hamil tetapi masih mampu menyusukan bayi
# Ibu yang selalu cramp dan sakit belakang


3. Set E
========
Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
Nota : Set ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.

Untuk Siapa ?
# Ibu yang sering keletihan melampau.
# Ibu yang alah dengan susu lembu.
# Ibu yang ada masalah kekurangan kalsium
# Ibu yang stress dengan kerja seharian.


4. Set 3M
==========
Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP
Nota : ESP membantu pengeluaran susuibu dengan lebih cepat

Untuk Siapa ?
# Untuk ibu yang ada mengalami masalah penyusuan,maksud masalah penyusuan adalah :-
# Tiada peningkatan pada kuantiti susuibu walau ibu telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum ai sekurang-kurangnya 3 litter sehari
# Masalah hasil perahan lambat keluar
# Peranan set ini adalah untuk membantu membaiki kekurangan zat dari pemakanan yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
# Mempunyai stok susu yang sedikit
# Untuk ibu yang baru mula nak menyimpan stok
# Untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation
# Ibu yang punya anak kembar

Jika anda masih ragu2 atau ingin bertanya dengan saya dengan lebih lanjut boleh hubungi saya.Dan yang mahu membuat pembelian boleh hubungi saya di : 

MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

SET PENYUSUAN PALING BAJET

Ramai ibu2 di luar sana yang ingin mendapatkan set penyusuan yang memang terbukti keberkesananya.Ada 5 set penyusuan sebenarnya :

1. set basic ( set b )
2. set e
3. set 3m
4. set eur four pack
5. set eur four pack plus

Antara kelima2 set penyusan ini,set 3m adalah yg paling laris sekali kerana memang terbukti hasilnya sgat2 positif & memberansangkan.Tapi xsemua mampu memiliki set 3M ini kerana harganya yg di katakan agak boom dari set lain.

Untuk ibu2 yang mencari set penyusuan paling bajet saya cadangkan set basic iaitu SET B.

Apa yg ada dalam set B ini ?



Tapi tak semua ibu2 boleh ambil set ini ya.mereka yg tak boleh ambil set ini ialah

1. Ibu yang ada penyakit SLE
2. Ibu yg sedang hamil tetapi masih menyusukan anak yang lain.
3. Ibu yg sedang dalam pantang

Kenapa mereka tidak boleh ambil set b ini?

1. Alfalfa tidak boleh di ambil oleh pesakit SLE.
2. Alfafa bertindak mengecutkan rahim so ibu mengandung tidak boleh ambil alfafa untuk mengelakkan   berlakunya keguguran.
3. Alfafa boleh menyebabkan bayi cirit birit jika bayi tidak tahan dengan alfalfa.ini sering terjadi kepada bayi2 yg dlm pantang.

Untuk yang berminat atau ada sebarang pertanyaan bg mendapatkan set penyusuan set b  ini, anda boleh hubungi saya melalui:

MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


SET Kesuburan Shaklee








SET KESUBURAN YANG MEMBANTU MEMPEROLEH ZURIAT



Hamil dan melahirkan zuriat adalah saat-saat paling berharga buat wanita. Ia menandakan pusingan kehidupan sebagai seorang wanita telah pun lengkap. Bagaimanapun, tidak semua wanita melalui pengalaman mudah untuk mengandung dan melahirkan anak. Adasesetengahnya memerlukan bantuan atau melakukan teknik-teknik tertentu sebelum terjadinya kehamilan.


Kepada anda yang menghadapi kesukaran untuk hamil, barangkali anda boleh mencuba TIPS berikut:


1) Mula mengambil asid folik. Anda mengurangkan kemungkinan melahirkan bayi yang mengalami kecacatan tiub neural 50% sehingga 70%, sekiranya mula mengambil 0.4mg asid folik, sekurang-kurangnya 2 atau 3 bulan sebelum mengandung. (Shaklee Vita-lea dan Shaklee B complex mengandungi Asid Folik yang mencukupi)

2) Cuba menjadikan sesi melakukan hubungan seks adalah saat yang ditunggu-tunggu dan menyeronokkan. Gunakan bilik lain selain dari bilik tidur.

3) Jangan terus bangun dan pergi ke bilik air selepas melakukan hubungan kelamin. Berbaring sekurang-kurangnya 5 minit bagi meningkatkan jumlah sperma yang berjaya berenang ke telur.

4) Ingatlah, menghasilkan zuriat ibarat anda bermain dengan nombor. Walaupunsemuanya kelihatan ‘sempurna’, anda sebenarnya hanya mempunyai 25% ke 30% untuk hamil bagi setiap kitaran kesuburan.

5) Adakah anda peminat minuman berkafein? Hentikannnya atau bertukarlah kepada minuman tanpa kafein. Pengambilan lebih daripada 3 cawan minuman berkafein sehari boleh menghalang perkembangan bayi dan menyumbang kepada masalah kesuburan.

6) Silalah bertukar kepada pekerjaan lain sekiranya anda atau pasangan bekerja di tempat yang menyebabkan anda dan pasangan terdedah kepada bahan-bahan yang berbahaya. Ada sesetengah bahan memberi kesan kepada kualiti sperma dan perkembangan embrio.

7) Berjumpa doktor untuk mengetahui rekod perubatan anda dan berbincang mengenai rancangan untuk hamil.

8) Pastikan kawasan di sekitar vagina adalah ‘mesra sperma’. Elakkan penggunaanpenyembur vagina atau tampon yang berbau wangi (menyebabkan ketidakseimbangan pH di sekitar vagina) dan bahan pencuci buatan atau minyak sayuran (boleh membunuh sperma).

9) Minta suami anda untuk mandi air sejuk 30 minit sebelum melakukan hubungan intim. Air sejuk akan merangsang pengaliran darah dan meningkatkan kadar pergerakan sperma.

10) Sebaik sahaja selesai mengadakan hubungan kelamin, letakkan bantal di bawah punggung dan tunggu selama 30 minit. Mengapa biarkan graviti menghalang? Berikan sedikit ransangan kepada ‘mereka’ untuk berenang.


SUPLEMEN YANG DISARANKAN BAGI MENINGKATKAN KESUBURAN SUAMI & ISTERI:


Zinc Complex
Zinc memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid,kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif. Kekurangan zincjuga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility). So, zinc ni mmg penting untuk kesuburan.


Vita-lea
untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya Vitalea @ multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.


B-Complex
paling penting untuk elak kemurungan (anti-stress) & menstabilkan hormon. Uniknya vitaminb shaklee kerana ianya turut mengandungi Folic acid dan Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon.


Vitamin E
membantu meningkatkan hormon seks baik lelaki mahupun wanita..Uniknya vitamin E shaklee kerana turut mengandungi silenium manakala vitamin E kebanyakkan di pasaran adalah dijual berasingan dengan silenium. Ia juga sangat bagus untuk jantung tetapi waktu yang sama ia boleh meningkatkan pengeluaran hormon seks testosteron.


GLA Complex
membantu mengatasi masalah haid tidak teratur dan membantu menghasilkan cecair serviksyang subur & berkualiti.


Alfalfa Complex
membantu mengatasi rasa “sakit ketika bersama”, membantu atasi masalah keputihan, haid yang tidak teratur, senggugut dan membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti kacip fatimah).





MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Friday, April 26, 2013

How the Shaklee Business Works



Saya memang suka dengan kelebihan yang diberikan oleh Syarikat Shaklee... Siapa nak jadi member Shaklee, boleh PM saya... Whatsapp 017 40999 56...


Wednesday, April 24, 2013

Ketahui bahaya GMO soy..buat pilihan yang tepat untuk soya anda



Selalu tak dengar atau terbaca tentang keburukan soya? katanya penyebab kanser lah, allergy lah..ha..nak bgtahu ye, tak semua soya begitu..kalau tak, kenapa ramai yang buat kajian tentang kebaikan soya? kan ke pelik tu, ade kata elok, kalo elok kenapa pulak smp kene kanser? Disini lah kene tahu soya yang mcm mana yang dikatakan berkhasiat tu, yang mcm mana pulak yang bahaya..jangan pulak org kata soya elok, kita pun pulun lah minum air kotak soya smp berkotak2 ..huhu no no no..
ok..apa dia GMO soy n NON-GMO soy ni?
GMO stands for Genetically Modified Organisms, which refers to any food product that has been altered at the gene level. Genetically modified foods are also frequently described as “genetically engineered”, “genetically altered” or “genetically manipulated.”
Senang kan? kiranya sebarang organisma yang telah diubah genetiknya..tak kisahlah jagung ke soya ke apa2 tanaman lah pendek kata..memang kita ubah genetiknya untuk tujuan tertentu seperti membolehkan ianya tahan kepada serangan serangga atau sebarang racun, lebih cepat tumbuh dan dipasarkan (tujuan ekonomi) , dan meningkatkan hasil tanaman. Tapi dalam sedar tak sedar rupanya GMO ni telah membahayakan manusia..apa yang bahayanya GMO Soy?


Ini antara bahaya GMO Soy
Liver Changes
According to Molecular Geneticist Molecular geneticist Michael Antoniou on the Natural News website, GMO soy has been found to alter the activity of the liver in mice and rabbits. According to Antoniou, these findings suggest possible liver damage and toxemia related to GMO soybean consumption.
Alllergic Reactions
Accroding to Discovery Guides, the incorporation of a gene into a plant may unintentionally create a new allergen or set off an allergic reaction in people who are highly sensitive. Children, in particular tend to have severe allergies to peanuts. Discovery Guides reports that for this reason, a proposal to transfer a gene from Brazil nuts into soybeans was discarded.
Infant Mortality and Sterility
According to a study conducted at the Russian Academy of Sciences and the National Association for Gene Security and cited on the Huffington Post, GMO soybeans may be linked to infant mortality and inability to conceive. In a two-year study of hamsters, biologist Alexey V. Surov and colleagues found that after three generations, most of the GMO-soy fed hamsters lost the ability to reproduce. There was also a higher infant mortality rate among hamster pups in the GMO soy-fed group.
Herbicidal Dangers
Another danger of herbicide-resistant soybeans, reports Natural News, is the herbicides themselves. Because GMO soybeans are resistant to the herbicide glyphosate, they can be treated with these herbicides without being destroyed. However, Natural News cites studies of glyphosate on human placental, kidney and umbilical cord cells in which these cells died within 24 hours.
source: LIVESTRONG
bahaya kan? Sebab tu lah bukan sebarang soya boleh pulun minum ye..sekali sekala tu takpelah..kot round2 pasar malam teringin nak minum soya, belilah..tapi kalo nak dijadikan supplement harian, kene jaga2, jgn sesuka hati memilih soya..
Ade ibu mengandung yang nak beri protein yang cukup buat janin, pegi minum smp berkotak soya sehari..jangan ye..soya kotak tu manis, dan GMO atau tidak, kita pon tak pasti..



Jika anda benar2 nak dapatkan khasiat sebenar dari soya cuba cek..
credit:  MommyLyna.
Adakah kacang soya kegemaran anda…
-Ditanam secara organik?
-Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?
-Mengandungi 9 asid amino penting?
-Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?
-Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
-Diproses tanpa haba?
-Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?
Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.
Apakah penerangan di sebalik ciri-ciri di atas?
1 - KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!
2 - KACANG SOYA GMO - lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!
3 - 9 ASID AMINO - adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.
4 - KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.
5 - BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dan meningkatkan risiko kanser.
6 - KACANG SOYA YANG DIPANASKAN - merosakkan kandungan proteinnya!
7 - KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.


Bagaimana pulak dengan ESP? Boleh ke ambil? ke tak? bahaya ke?
  • Energizing Soy Protein ini membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amoni Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.
  • Energizing Soy Protein membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana iamengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian
  • Isofalvones pula meningkatkan fungsi jantung, tulang, payudara dan prostat. Kajian juga menunjukkan soya dapat membantu mengimbangi kitaran hormon semasa proses menopaus.
  • Energizing Soy Protein ini dihasilkan dibawah kawalan IPP(Identity Preservation Program) bermakna penghasilan kacang soya ini dipantau ketat pada setiap peringkat dari penanaman sehinggalah sampai kepada pengguna.Diproses dengan air ( bukan dengan bahan kimia ) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones
  • Dijamin Halal. Tanpa Laktos, kolesterol dan bebas kafien.
Dan atas sebab2 inilah ESP telah menjadi HOT PRODUCT selama bertahun tahun..jadi, buat pilihan yang bijak :)
*Nak special deal? Jom ! Pm/ whatsapp 017 40 999 56


Vivix: Lambatkan proses penuaan dan kekal cantik?




Hari ni nak cite pasal vivix la plak..hehe ni anti aging potion yang sangat superb..tapi kali ni adaa just nak share article..haa..jom
Ehsan Utusan Malaysia 02/08/2010Oleh KHAIRUNNISA SULAIMANCUBA renungkan wajah ibu dan ayah yang semakin dimamah usia yang dilakari dengan garis-garis halus, terbayang pula bagaimana wajah kita pada usia mereka.
Usia yang melangkah tahun demi tahun bakal mengubah bentuk fizikal menyebabkan ramai yang sanggup berbelanja besar untuk ‘mengekalkan keremajaan’ masing-masing. vdw
Ada yang menjalani pembedahan plastik yang dikatakan mampu mengembalikan penampilan fizikal seseorang.
Ada juga yang mengambil pelbagai makanan tambahan serta suntikan untuk mengekalkan keremajaan.
Apa yang perlu diketahui penuaan merupakan proses semulajadi sememangnya dijangka dan tidak siapa boleh menghalangnya daripada terus berlaku.
Meskipun penuaan satu proses semula jadi, mengapa manusia menjadi tua masih dilihat sebagai misteri kehidupan yang kompleks.
Ada beberapa teori mengapa manusia menjadi tua.
Pertama berkait dengan faktor genetik iaitu sesuatu yang sudah diprogramkan, misalnya berapa kali sel akan membiak dan menggantikan sel yang lama telah dikodkan dalam program genetik.
Contohnya sel yang diprogramkan untuk 60 tahun, apabila sampai usia 60 tahun, graf aktivitinya mula menurun.
Teori kedua pula apabila seseorang menjadi tua mungkin disebabkan kesan toksin di dalam persekitaran atau pemakanan.
Toksin yang terdapat secara semulajadi di dalam bentuk radikal atau ion bebas atau yang dihasilkan bahan kimia, contohnya rokok menyebabkan kematian sel lebih awal daripada kematian secara semulajadi.
Ini menyebabkan proses penuaan berlaku dengan lebih cepat.
Bagaimanapun kajian sains mendapati proses penuaan boleh diperlahankan manakala penyakit yang berkaitan dengannya boleh dicegah.
Kajian saintifik mempunyai bukti yang kukuh menunjukkan bahan semulajadi yang terdapat dalam anggur yang dikenali sebagai resveratrol berupaya mengubah kesan negatif akibat pengambilan makanan dengan kalori tinggi dan meningkatkan jangka hayat pada tikus yang diuji.
Menggunakan hasil kajian berkenaan, sebuah syarikat yang membekalkan makanan kesihatan tambahan Shaklee Products (Malaysia) Sdn Bhd, meneruskan kajian berkenaan bagi menjadikan resveratrol sebagai tonik anti penuaan yang sedang dalam proses permohonan paten.
Cabaran revolusi dalam menangani penuaan peringkat sel, Campuran Minuman Botanikal Vivix telah diperkenalkan buat kali pertama di negara ini oleh Shaklee.


Ketua Pegawai Eksekutif Shaklee Corporation Dr. Carsten R. Smidt berkata, pihaknya bangga dengan pencapaian inovasi Vivix.”Pasukan kami telah melaburkan masa bagi mencipta dan menghasilkan campuran unik kandungan polifenol yang apabila ditambah dengan resveratrol telah menunjukkan hasil kajian makmal yang positif terhadap empat punca mekanisme penuaan sel,” katanya.
Empat mekanisme berkenaan adalah melindungi dan membaiki DNA, menyelaras genetik, pengeluaran tenaga sel dan memperlahankan proses penuaan.
Cuba bayangkan, makanan tambahan anti-penuaan, hidangan Vivix lebih baik berbanding dengan kandungan resveratrol yang terdapat dalam produk anti penuaan biasa yang terdapat di persekitaran.
Kajian makmal menunjukkan kandungan Vivix didapati 10 kali ganda lebih berkuasa berbanding dengan mekanisme utama resveratrol tunggal.
“Pada masa resveratrol menangani tiga hingga empat mekanisme penuaan, ini tidak berkesan dalam menangani pembentukan protein AGE yang meningkatkan integriti dan hayat sel,” katanya.
Oleh sebab itu jelas Carsten, saintis mereka di Shaklee telah mengenalpasti dan mencipta campuran polifenol yang 10 kali lebih berkuasa berbanding hanya resveratrol dalam menangani empat mekanisme penuaan sel.
Pengguna boleh mengambil sekurang-kurangnya satu sudu teh Vivix sehari semasa sarapan atau makan tengahari.
Kandungan utama Vivix adalah anggur Muscadine, Elderberry, Polyganum cuspidatum dan lobak ungu.


Facts about Vivix: Jom kenal dengan lebih dekat!




Apa ada dalam Vivix?

Ada 4 jenis buah termasuk tumbuhan; iaitu Anggur Muskat. Anggur Muskat dan bijinya merupakan salah satu daripada sumber2 terbaik yang bersifat antioksidan dan mempunyai anti-radang. Ia juga turut dikenali sebagai Anggur No 1 di Amerika. Ianya jauh lebih besar daripada buah anggur itu subur di kawasan Tenggara AS yang beriklim panas. Saiz sebuah muskat ialah sekitar lima sentimeter (sm) iaitu seakan-akan sebiji plum. Menariknya, di dalam biji muskat ini, terdapat satu kromosom tambahan (20 kromosom berbanding anggur lain yang hanya mengandungi 19 kromosom).Kromosom tambahan inilah yang dipercayai membekalkan sejenis nutrien antipenuaan khas. Malah, kandungan kompaun polifenol dalam buah muskat adalah 40 kali ganda lebih tinggidaripada yang terdapat dalam wain merah.. Buah ini dikatakan mempunyai kandungan resveratrol yang tinggi.
Resveratrol pada hakikatnya juga telah lama menjadi fokus penyelidikan golongan saintis di serata dunia. Dalam tempoh hampir dua dekad, lebih 2,000 eksperimen berbeza telah mencungkil rahsia dan impak ke atas kesihatan.
Resveratrol biasanya diekstrak daripada biji dan kulit anggur muskat (muscadine).
Selain anggur Muskat, 3 lagi yang terkandung dalam botol vivix ialah:
Elderberry, Lobak Ungu dan Polygonum Cuspidatum.

Sumber dari Kosmo!Online.




Vivix dah menjadi fenomena sejak ia mula diperkenalkan..bukan sahaja digunakan untuk melawan pelbagai jenis penyakit tapi untuk awet muda pun boleh..best tau Vivix ni..semua pun boleh guna especially bagi mereka yang tak berapa gemar makan vitamin dalam bentuk tablet or powder, ha..yang ni senang je..sesudu kecil sehari during breakfast or lunch dah mencukupi..senang kan? Walaupun harganya sedikit mahal tapi tak rugi sbb bnyk kebaikan yang diperolehi.

 Tu baru sikit..Jom tengok apa kata mereka yang dah mencuba:



Yang ni sebahagian testimonial dari oversea..apa pula kata kak N tentang Vivix setelah diberi pada ibunya yang menghidap diabetes.



Credit to kak N

>>Mak saya mengidap kencing manis dan bila makanan tidak terkawal, bacaan kandungan gula dalam darahnya mula naik mendadak. Apabila perkara ini berlarutan, penglihatan mak menjadi kabur dan makin kabur. Mak  kata, apa yang beliau rasa adalah…matanya menjadi makin kembang dan berair. Apabila hal ini berlaku, maka mak tak boleh melihat dengan baik bertambah buruk lagi mak tidak dapat memandu.
Mak saya tak boleh makan sebarang supplement kerana ia akan menambah burukkan keadaan yang dia lalui. Mungkin disebabkan fungsi buah pinggangnya yang sedikit terjejas akibat kencing manis.
Oleh kerana itu saya hanya berikan mak saya vivix sahaja. Pada mulanya mak makan setengah sudu teh sehari tetapi kerana mak saya selesa dengan vivix, beliau mengambil 2 sudu besar sehari. Kini saya bekalkan mak saya 2 botol vivix untuk sebulan consume.Dalam masa tak sampai sebulan, penglihatan mak menjadi lebih baik. Mak rasa kedudukan matanya semakin elok dan tidak seperti sebelumnya yang mana ianya mengembang dan berair.
Alhamdulillah, mak saya boleh melihat semula ….tak perlu duduk dekat dengan tv untuk menonton seperti sebelum ini disebabkan matanya yang kabur. Penglihatan mak dah kembali sedia kala. Syukur pada ALLAH atas izinNYA jua. Pengambilan vivix banyak memberi kesan positif pada paras gula dalam darah mak saya serta penglihatannya yang kabur dulu telah pulih sedia kala.
Tiada apa yang lebih menggembirakan saya selain kesihatan mak yang baik. Duit boleh dicari…selagi ada daya usaha.
Mudah2an mak dapat menunaikan umrah dengan lebih baik, insyaALLAH<<

Saya suka kata2 kak N, duit boleh dicari, tapi kesihatan mak ayah kita mana boleh ditukar ganti kan..selagi mampu, berikanlah mereka yang terbaik sepertimana mereka telah berikan pada kita hingga sekarang..

*Vivix sesuai untuk mereka yang berusia 18 tahun ke atas
*Tidak sesuai untuk ibu yang menyusukan anak dan mengandung
Nak cuba..meh2 :D
MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya Subang Jaya Shah Alam
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Popular Posts