Google+ Followers

Like page FB : https://www.facebook.com/MummyMean.DaddyRie.Shine

Follow blog : click button follow di blog Vitamin Bite

Saturday, May 31, 2014

Untung Tak jadi Ahli Shaklee???

Ada yang Tanya saya.
"Untung ke Jual Shaklee?"
Soalan Maut nie.

Senang je jawapan dia.
Awak akan dapat point untuk setiap pembelian.

Contoh :
-Jika makan sendiri dapat point
-belikan untuk Jiran Sebelah Rumah, untuk mak ayah awak semua tu Ada point. Apa lagi berniaga. Tak Niaga pun x kisah la asalkan awak dapat manfaat membantu orang lain.

Bila dikumpul2 point tu awak dapatla redeem dalam bentuk wang iaitu bonus yang akan dimasukkan ke dalam Akaun awak setiap Tengah bulan.

Macam awak beli barang kat aeon big la contohnya.
Dan contoh2 member kad lain, contoh Avon, Tupperware semua tu Ada diskaun. Jika awak jadi ahli. Jadi ahli banyak privilege nya.

Itu contoh analogi mudah utk difahami bg yg bertanya.

Keahlian sama seperti yang lain. Lebih kurang. RM75 sahaja siap postage GDEX.




Obama President US gunakan Get Clean Shaklee for White House


Faham ayat di atas?
Obama President USA minta White House menggunakan Get Clean dari Shaklee kerana anaknya Malia mengalami asthma... Jadi beliau memilih produk yang natural, toxin free untuk digunakan oleh pekerja-pekerja rumah agam itu...

Alhamdulillah semua orang enjoy dan sentiasa dapat manfaat dengan persekitaran yang bersih dan baik...


Jangan Kedekut Beli Vitamin Untuk Anak

Semakin rancak mak2 shopping baju raya yea. 
Raya nak dekat dah ni. 
Mak punya baju raya tahun ni RM500 u. 
Mak nak glam. 
Cam retis. 

Tapi time anak kedekut pulak nak bagi vitamin.
Meh belanja sket untuk beri makanan berkhasiat kat anak u tu.
Tak rugi pun.
Anak sihat mak pun senang hati.
Boleh mak raya sakan tahun ini.
Hehe.

*tinggal 10 hari je lagi promo Mealshake.
Buy 6 free 1.
Protection for your kids from flue, fever dll.

Pm la yek. 017.40999.56



Friday, May 30, 2014

Cantik Berseri Di Pagi Raya

Assalamualaikum wbt...

Set HOT di era ini 
Set KURUS. 
Sape nak langsing n cantik berseri2 di hari Raya sila jangan malu nak bertanya yea. 

#kuruscarasihat #halal #luluskkm #vitaminbite 



Meh tengok apa lagi kebaikan Omega Guard dan Alfalfa ni dalam mengurangkan berat badan...











Sebab Meal Shakes Penting Untuk Anak Anda

Ada ibu masih berkira2 nak berbelanja vitamin untuk Anak2. 
Kalau Anak sakit dihantar nya ke klinik. 
Sekali pergi rm50 terbang. 
Kalau Anak 3 orang dah rm150. 

Ubat is not recommended for children as they`re still young.

Harga Mealshake jauh lebih rendah.

Mealshakes promo this May 2014.
Lepas ni tak tau pulak tahun bila yunk.
Promo buy 6 free 1...

SID MMM
017.40999.56
Free consultation.



GLA Hilangkan Tumit Menggerutu

Assalamualaikum wbt...




Selepas penggunaan yang konsisten selama hampir sebulan customer saya ni bagi feedback positif. 
tumit dah tak menggurutu
period on time 

Dia consume sebab keluar jerawat. Disebabkan irregular hormone. So kite bagi GLA untuk betul kan hormon. 

*some customers need a good consultation n easier explanation to understand from their SID. I am here to help.



Pengalaman Darah Rendah Semasa Mengandung

Assalamualaikum wbt...

Amat perit sebenarnya bila ada Darah Rendah semasa mengandung... Mudah pitam... Tiba-tiba jadi gelap...

Apa itu darah rendah?

Tekanan darah rendah (hipotensi) adalah keadaan tekanan darah yang lebih rendah dari tekanan yang diperlukan oleh tubuh, sehingga setiap organ dari badan tidak mendapat aliran darah yang cukup dan menyebabkan timbulnya gejala hipotensi. Tekanan darah seseorang adalah berbeza. Ini kerana ia membabitkan kawalan utama otak, jantung, buah pinggang dan ransangan di dalam salur darah.
Faktor yang mempengaruhi tekanan darah
Dalam menentukan seseorang itu menghidap tekanan darah, terdapat beberapa faktor yang boleh membantu iaitu usia, aktiviti seharian, perasaan, ubatan, pendarahan daninfeksi
Kebiasaannya orang yang selalu dikaitkan dengan penyakit tekanan darah rendah adalah dari golongan atlet dan pengamal diet. Mereka jarang terdedah kepada beberapa jenis penyakit seperti stroke, penyakit jantung, penyakit pada mata, pengerasan dan penyempitan pada pembuluh darah
Gejala Tekanan Darah Rendah
Bagi penghidap tekanan darah rendah, mereka tidak akan menunjukkan tanda mereka mempunyai penyakit tekanan darah rendah.
Mereka akan menunjukkan gejala atau tanda-tanda awal seperti cepat lelah, pening kepala ketika posisi badan berubah, sukar untuk berkonsentrasi, mata berkunang-kunang, mual, kulit berasa dingin, pucat dan lembap, pernafasan cepat dan pendek, defresi dan cepat haus
Sekiranya seseorang itu hendak hamil, mereka digalakkan untuk membuat pemeriksaan terlebih dahulu sebelum hamil. Ini kerana ia adalah untuk mengelakkan berlaku komplikasi pada bayi itu nanti.


Berikut adalah tanda-tanda tekanan darah rendah


  • Cepat lelah 
  • Pening kepala ketika posisi badan berubah 
  • Sukar untuk berkonsentrasi 
  • Mata berkunang-kunang 
  • Mual 
  • Kulit berasa dingin, pucat dan lembap 
  • Pernafasan cepat dan pendek 
  • Defresi 
  • Cepat haus
  • Sentiasa letih
  • Pening kepala atau pitam
  • Apabila melakukan aktiviti fizikal, mudah mendapat sesak nafas
  • Warna kulit bertukar menjadi pucat
  • Penurunan berat badan
  • Kadar denyutan jantung yang cepat
  • Lemah daya ingatan


Antara punca masalah HB low
  • Kekurangan volum darah ~ cecair mengalir dalam saluran darah seperti pendarahan yang tidak boleh terkawal
  • Dehidrasi ~ Dehidrasi mengurangkan kandungan cecair dalam badan seperti kes muntah yang teruk dan cirit-birit
  • Masalah jantung ~ Denyutan jantung yang agak cepat mahupun sebaliknya yang terlalu lambat dan keadaan otot yang lemah
  • Kekurangan faktor penting seperti zat besi, vitamin B12, folat dan ‘erythropoitein’
  • Kekurangan hormon : Paras hormon tiriod yang rendah
  • Gangguan pembentukan sel darah merah seperti talasemia

Bagi anda yang menghadapi masalah tekanan darah rendah, anda perlu melakukan perkara-perkara berikut:
  • Bangun dari duduk atau berbaring secara perlahan
  • Jangan berdiri terlalu lama
  • Jangan terlalu lama berdiri di bawah sinaran matahari
  • Diet rendah karbohidrat
  • Banyakkan minum air putih
  • Hindarkan diri dari pengambilan alkohol
  • Jika perlu tambahkan sedikit pengambilan garam
  • Melakukan aktiviti senaman secara teratur

Risiko anemia di kalangan ibu hamil
1.     Peratusan tinggi untuk melahirkan anak pramatang
2.     Pertumbuhan janin yang terencat semasa di dalam kandungan


Set Shaklee yang d'syorkan:













Pilihlah produk yang HALAL dan BERKESAN

Assalamualaikum wbt...


Saya pergi kursus usahawan Shaklee pagi tadi. 
Salah 1 content nya ialah testimoni dari peserta2...
Akak ni...
Joint Shaklee sebab nak kurus. 
Sebelum kenal Shaklee dia ambik Acaiberry. 

Pengalaman ambik Acaiberry :


- dada berdegup laju. Heartbeat running fast. Unluckily kawan satu Universiti meninggal sebab consume Acaiberry. Sambil teresak2 dia bercerita.

Sila layari sesawang KKM untuk kenali produk mana yang telah diharamkan.
Isu ba alif ba ya memang dah tentu2 haram kan.

So, before consume any products please alert products tu betul2 halal n Lulus KKM. Sangat penting.

*shaklee always green, always safe n always work.




Thursday, May 29, 2014

Artis Malaysia Makan Vivix

Assalamualaikum wbt...

Semua orang tau pasal vitamin Shaklee kan..Tapi berapa ramai yang tahu mengenai Vivix Shaklee?
Vivix ni dikenali juga sebagai Tonik Ajaib...

Kenapa ia dipanggil tonik ajaib? Sebab ia mempunyai Revestrol yang bersamaan dengan 100 gelas wine merah... Sudah tentu lah wine merah kita sebagai Islam adalah haram... Itu adalah anologi mudah bagi memahami kandungan vivix...

Saya nak kaitkan VIVIX dan WANITA PERANCIS... Apa kaitannya pulak?? Kenapa wanita Perancis tidak gemuk dan langsing? Kalau tengok diet mereka tentulah pasta, daging, ayam dan makanan-makanan lain yang menggemukkan.... Tapi badan cantik jer macam anak dara u...Apa rahisa mereka? Diorang amalkan arak merah sebagai minuman harian... Kita jangan lah pulak pergi minum arak merah lepas nie...
Kita boleh amalkan VIVIX... VIVIX Halal...



 kandungan vivix... mengandungi Resvetrol... 


1 sudu VIVIX bersamaan 100 gelas arak merah


Kebaikan VIVIX




 Vivix sebagai therapeutic dalam beberapa penyakit kronik... 




click to enlarge
kelebihan VIVIX...




 testimoni VIVIX dari RITA RUDAINI... PELAKON PALING LARSI DAN TERKENAL DI MALAYSIA





testimoni VIVIX - STROKE





 testimoni VIVIX - DARAH BEKU DI KEPALA






testimoni VIVIX - MATA 




testimoni VIVIX - KENCING MANIS / DIABETES




 testimoni VIVIX - DIABETES





testimoni VIVIX - DARAH TINGGI




*setiap bulan pasti ada orang yang order VIVIX... Kebanyakannya order untuk ibu dan ayah atau adik beradik yang mempunyai masalah kesihatan.... 

Saper nak order meh PM yea.. Jangan malu-malu...

























Wednesday, May 28, 2014

Nutriferon Bagus untuk Demam Selsema

Assalamualaikum wbt...

Hari ini tak berapa sihat... Pagi tadi bangun pukul 4am telan Nutriferon....
It` s better than panadol... Much better tau...

Panadol u tau tak bagus kan... 
So, selepas kenal produk Shaklee saya tak tunggu lama...
Terus jatuh cinta dengan Nutriferon Shaklee...

Apakah fungsi Nutriferon?

Nutriferon penggalak imunisasi (immune booster) ciptaan pakar imun, Dr Kojima dari Jepun. Sangat digalakkan diambil oleh mereka yang punya masalah ANTIBODI yang LEMAH, SENANG SAKIT dan sakit yang lambat recover.

Siapakah yang perlu ambil Nutriferon?

1. Mereka yang sering sakit, selsema, demam.
2. Ibu yang menyusukan anaknya yg mana anaknya demam atau sakit yg berpanjangan.
3. Mereka yang mempunyai masalah imunisasi.
4. Mereka yang sering travel dan kerap ke luar negara.
5. Mereka yang sering stress.
6. Mereka yang terdedah dengan bahaya penyakit.
7. Mereka yang tak suka makan banyak vitamin antioksidan, ACE boleh gantikan dengan Nutriferon sepeket sehari.
8. Mereka yang ada mempunyai allergi dan eczema.


Vitamin Shaklee mampu jadi perisai untuk pertahanan badan anda... 





Bagaimana Nutriferon bertindak?

NutriFeron MENINGKATKAN INTERFERON semulajadi badan dan sekaligus MENGUATKAN TINDAK BALAS IMUN badan. Anda kini dah tak perlu ubat2 yang banyak lagi!
Pemakanan tambahan NutriFeron ™ yang direka untuk diambil setiap hari dan merupakan adunan empat ramuan botani ini, apabila digabungkan bersama, untuk membolehkan tubuh secara semulajadi meningkatkan pengeluaran interferon tanpa menambah tekanan kepada badan *:
  • Ekstrak biji labu (Cucurbita moschata), yang telah didapati dapat mendorong pengeluaran interferon;
  • Biji Plantago (Plantage asiatica) yang mengandungi bahan kimia yang dipanggil polisakarida yang diguna untuk merangsang sistem imun;
  • Bunga Safflower (Carthamus tinctorius) polisakarida, yang telah dikenalpasti  dapat mendorong pembangunan makrofaj, sejenis sel darah putih;
  • Kuntuman bunga Japanese Honeysuckle (Lonicera japonica) yang digunakan dalam perubatan Asia.

click untuk besarkan... 
bagaimana nutriferon bekerja?


Nutriferon mampu melawan bakteria dan virus di atas...
Jom protect anak-anak dan keluarga tersayang anda...



6 SEBAB MENGAPA NUTRIFERON PILIHAN SAYA DAN ANDA?
  1. Terbukti daripada Empat Kajian Klinikal Pada Manusia-Campuran fitonutrien yang berkesan dan selamat ini memberi sokongan imun tepat pada peringkat sel. Kajian menunjukkan khasiat kesihatan yang luar biasa dan perlindungan imun yang diperolehi daripada campuran khas empat ekstrak tumbuhan di dalam NutriFeron.
  2. Meningkatkan paras interferon secara semulajadi*-Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat. NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi.*
  3. Dicipta Oleh Individu Yang Menemui Interferon-Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo.
  4. Rumusan Berpaten Yang Eksklusif-NutriFeron tidak dapat dijumpai di mana-mana kedai. Ia hanya boleh didapati melalui Shaklee. Rumusan berpaten NutriFeron yang unik adalah eksklusif kepada Shaklee.Ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.
  5. 40 tahun kajian-Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, Dr. Yasuhiko Kojima telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.Menurut kajian terbaru, NutriFeron telah berjaya membuktikan kesan positif terhadap serangan sel-sel semulajadi (NK) – menyokong lebih banyak perkembangan untuk sistem sains imunisasi ini.
  6. Sejak NutriFeron ™ telah dibangunkan, beberapa kajian klinikal manusia telah mendokumenkan keberkesanan makanan tambahan ini. Kajian ini, yang telah disiarkan dalam jurnal perubatan, seperti Journal Gastroenterology, Clinical Pharmacology and Therapy, dan Journal of Alternative and Complimentary Medicine,, mengetengahkan pelbagai faedah yang berkaitan dengan NutriFeron ™.Insan disebalik kajian selama 40 tahun, DR. YASUHIKO KOJIMA:
Dr. Kojima Tingkatkan Sistem Imun Anda dengan NUTRIFERON SHAKLEE



 Nutriferon ni kecik jer... Tapi amat mujarab...



Testimoni Nutriferon.

















Tuesday, May 27, 2014

Ibu dan Wanita Bekerjaya Perlukan Vitamin Shaklee

Bila nak berniaga kena ada ilmu...
Even kalau u nak jual monopod pun...
Kena tau macam mana nak guna...
Cara nya semua...
Nanti kalau customer tak de lah cakap "tak tau"...

This is what I apply bila jadi peniaga..
Saya jual vitamin / supplements...
Supplements tu apa?
Supplement ni makanan tambahan yang mengandungi vitamin iaitu nutrient yang dikehendaki oleh tubuh badan...

Siapa yang perlukan vitamin???
Semua orang yang berumur dari setahun hingga tua...
Wanita dan lelaki zaman sekarang yang bekerjaya sangat perlukan vitamin untuk memenuhi keperluan badan diorang...

Let say, ibu yang tinggal di Subang Jaya dan bekerja di Kuala Lumpur...
Rutin harian, seawal jam 5.30 dah bangun pagi untuk bersiap-siap pergi kerja...
Kalau sempat ibu tu buat lah sarapan untuk anak-anak dan suami...
Kalau tak sempat makan memang tak delah anak-anak tu bersarapan pagi...

Okey, saya buat sinopsis yang senang macam kat bawah ni...

Ibu 

Kenapa ibu perlukan vitamin / supplement?

5.30 pagi - bangun siap-siap pergi kerja
6.00 pagi - sediakan sarapan untuk keluarga
7.00 pagi - hantar anak ke sekolah atau nursery
8.00 pagi - 5.00 petang - berada di tempat kerja
7.00 malam - sampai rumah... dah siap ambik anak semua..
7.30 malam - selepas maghrib bersiap-siap nak prepare makan malam
9.00 malam - basuh baju, kemas rumah, basuh piggan, mop lantai, tengok buku anak, layan suami nak itu dan ini, lipat baju yang dah kering, iron baju anak-anak dan suami serta diri sendiri untuk bekerja esok dan macam- macam lagi lah... 

kalau nak ikutkan memang kerja wanita dan ibu ni memang tak pernah habis... sangat kesian kat ibu sebab tua dari usia sebenar... Mana tak nampak tuanya... Semua ibu buat... kerja di pejabat, kerja di rumah, masalah itu dan ini... Tak tertanggung bebanan ibu tu sebenarnya... 


so, what you are expecting if your mother or your wife being like this everyday???
Kesian kan... 


Maka sebab itu lah ibu dan wanita sangat perlukan vitaman atau makanan tambahan... Saya sangat suggest ESP ini  untuk ibu-ibu dan wanita workaholic di luar sana... ESP (Energising Soy Protien) boleh menambah tenaga dan memberi kecergasan kepada ibu... 


ESP... banyak sangat khasiat untuk ibu atau wanita yang sibuk menguruskan keluarga...
Selain itu, bukan sahaja boleh tambah tenaga malah ada manfaat lain untuk kesihatan badan...

Cara makan ESP :

bancuh dengan air sejuk atau suam dan kacau... dah siap boleh minum...
Ambillah dalam 2 sudu pada waktu pagi dan 2 sudu pada waktu petang...
Juga amalkan minum air putih yang banyak...

Selain ESP, disarankan juga untuk mengambil B Complex...


B Complex sangat bagus untuk ibu dan wanita kerana ia mengandungi 12 Vitamin B selain ada asid folic yang boleh membantu menangani stress...

ESP - boleh tahan sehingga 2-4 bulan
B Complex - 4 bulan

Kedua-dua ni anda boleh dapat dengan harga yang rendah jika anda mendaftar menjadi ahli...
Harga keahlian RM75 sahaja seumur hidup... Setiap barang anda boleh dapat 10%-15% off...








Monday, May 26, 2014

Perbezaan Lecithin dan Omega Guard Shaklee

Assalamualaikum wbt...

Ada yang tanya saya soalan ini...

Apa beza Lecithin dan Omega Shaklee???


haaa... nilah salah satu contoh analogi yang mudah...
Let say korang nak pergi Kedah kan...
Kalau korang naik kapal terbang ambik masa 45 minit jer...
Kalau korang naik kereta ambik masa 5 jam gitu...














Lecithin - menguraikan lemak-lemak menjadi lebih kecil dan membuatkan lemak itu terapung dan mencegah dari melekat pada dinding membran...










Banyak Tan dah orang Islam makan babi?

Assalamualaikum wbt...

Ini info terbaru yang kita terima dari media sosial...

DAH BERTAN TAN BABI ORANG ISLAM MAKAN.
MINTA ORANG MELAYU JANGAN DENGKI KHIANAT BANGSA SENDIRI YANG BERUSAHA NAK KELUARKAN MAKANAN HALAL!!

SENARAI NON HALAL. Please forward to our muslim. 
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI: 
-minyak masak lam soon (cap helang & buruh)
-Ubat pearl cream arche (thailand)
-Ajinomoto (thailand)
-Ais krim harga rm1.00 ke atas
-Semua tauhu buatan orang cina
-Sabun luv & lotion badan buatan malaysia usa thailand
-Sabun FAB berbuku
-Lobak jeruk
-Mee & kueteow basah buatan cina
-Krim muka hazeline show
-semua jenis serbuk mee segera terutama MAGGI
-Pucuk,kulit popia,fish cake,bebola ikan buatan orang cina
-Daging burger import
-Sardin,kari ayam dalam tin & yong taufu buatan orang cina
-Kasut bola jenis gold cup
-Berus gigi jenis reach
-Mee kering (sanggol)
-Semua sabun mandi yang diimport (yang berminyak selepas dibasuh)
-Ajinomoto kecuali keluaran kilang lot 5710 jalan kuchai lama kl
-semua jenis shampoo kecuali keluaran orang islam
-Have pearl cream
-Ramuan kentucky fried chicken & mc donald
-beehon segera siam
-Mee rebus tulang & kiub perasa ayam 



SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL:
-Dairy milk coklat
-Coklat cadbury/ chewing gum
-Sugus strawberry
-Passer doily mixture
-Trebo mint chewing gum / peppermint
-Scothes vikmin
-Share extra atrenght
-black current jelly
-Royal gulaman & decarl oranges
-Valvis gelatin
-Sarung kapsul ubat
-Ais krim dalam bekas plastik
-Gula gula fruities
-Cake met- vilber funch
-Coklat cake
-Tepung kastard lady's choice
-Semua jenis jelly dan gincu bibir
-Keseluruhan jenis sheisedo
-Lady's choice jelly 



SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL
-Barangan avon keseluruhannya
-Pewangi ketiak terutama jenama vitalis & concord
-Minyak rambut brylcream (hijau)
-Racun serangga jenis spray seperti sheltox,baygon,mortin
-Seluruh ubat batuk jenis sirap
-Keseluruhan ball pen dakwat kering
-Tonik baby grape water,tonik waterberry compaund, minyak yuyi
-pringles potato chips
*kami dalam keresahan memohon maaf atas kelewatan memberitahu perkara di atas,pastikan pakaian anda tidak terkena bahan bahan diatas terutama pakaian sembahyang. 



TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KEPADA SEMUA SAUDARA ISLAM KITA 

Amaran oleh kerajaan malaysia berHati-Hati sebelum makan. Dr safurah hj jaafar: Principal assistant directory ministry of health, malaysia Tel 03-2540088 


Kod panduan lemak babi dalam makanan fat dan minuman (pig code guide) 

*E100 *E110 *E120 *E140 *E141 *E153 *E210 *E213 *E214 *E216
*E234 *E252 *E270 *E280 *E325 *E326 *E327 *E334 *E335 *E336 *E337 *E422 *E430 *E431 *E432 *E433 *E434 *E435 *E436 *E440 *E470 *E471 *E472 *E473 *E474 *E475 *E476 *E477 *E478 *E140 *E481 *E482 *E483 *E491 *E492 *E493 *E494 *E495 *E542 *E570 *E572 *E631 *E635 *E904 



*babi sudah jelas haramnya . Risalah ini diedarkan oleh dr. Rasheed Mos,UNiversiti malaya kl,persatuan pengguna malaysia, majlis agama islam malaysia,jabatan kastam malaysia. Kajian ini hasil gabungan oleh mahasiswa utm,uum,usm,uia,um,ukm & Cap. Ada sedikit maklumat mengenai ketidakhalalan produk di pasaran iaitu :
1.Shampoo dan facial DOVE 2.Pringles potato chips
3.Lychee NARCISSUS 



KESEMUA YG DI ATAS ADA MENGANDUNGI LEMAK KHINZIR. JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut.
Kepada semua muslimin dan muslimat tolong sebar2kan info ini kepada umat islam yg lain. Untuk mendapat kesahihan tentang hal ini sila lawati websitehttp://www.halaljakim.gov.my/ Sekian wassalam. 





* so korang berhati-hatilah yea dalam memilih produk tu... 
Shaklee halal... Always green, always work and always safe...




Isu makanan haram di Malaysia

Assalamualaikum wbt...

Korang alert tak pasal tak pasal HALAL ni??? Restoran yang korang selalu pergi tu halal ke tak? Stall-stall di shopping mall tu menjual makanan halal ke tak? Even kadang-kadang lori yang jual makanan tu pun kita tak tahu tahap kebersihannya... Yang kita tahu cuma sedap ajer... Dah sedap semua makan... Semua belasah...



Saper nak tau halal ke tak boleh rujuk di bawah ini...




Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-


1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM:
-McDonald
-A&W
-Secret Recipe


2. Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal:
-Victoria Station
-Kam Lun Ta
-Lotus Family Restoran


3. Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM:
- San Francisco Steakhouse
- Chicken Rice Shop
- Kiwi Express


4. Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM.


5. Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM.

Walau bagaimanapun, kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.


6. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM.


7. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada 5:
i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. (Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja)
ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda.
iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua.
iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan (yang dibenarkan syara').
v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami.

Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis, yang manakedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan.

Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak? Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianyatidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya.
**JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambutkerana ia dikilangkan di luar negara. Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja.


8. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yangtelah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha. Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal.

Produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, dan 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.


9. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.


10. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal kerana tiada papan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal(walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome CafĂ©, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.

Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.


11. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( Jabatan Agama Islam Selangor ).


12. La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM.


13. King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM. 


14. Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM,


15. Manakala Status makanan yang disediakan di Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.


16. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM.


17. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King. Maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.


18. Pernyataan mencampurkan minyak **** untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM.

Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas, memang telah mendapat pengesahan halal JAKIMdan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.


19. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal.


20. Starbuck tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM. Maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut.
MAHERAN BINTI MAHTAR
ID 933321
emasyok@gmail.com
017-4099956
Puchong Kinrara Putrajaya Subang Jaya Shah Alam
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Popular Posts